Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro je biti na oprezu

Velika promjena vremena: Dio zemlje odsječen zbog poplava, oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite

Aktualno Galerija Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 1 Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 1 Foto: Goran Kovacic / PIXSELL Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 2 Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 2 Foto: Goran Kovacic / PIXSELL Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 3 Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 3 Foto: Goran Kovacic / PIXSELL Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 4 Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 4 Foto: Goran Kovacic / PIXSELL +0 Meteoalarm za 2. prosinac 2023. godine Galerija 1/5 >>
Hoće li biti snijega ili ne nakon velike promjene vremena, jedno je od pitanja na koja mnogi ne mogu dočekati odgovor u Hrvatskoj.

Vrijeme će u subotu biti promjenljivo, na zapadu i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom i obilnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Tijekom dana će se širiti i na ostale predjele, a ponajprije na Jadranu može i zagrmjeti. Prema večeri na zapadu unutrašnjosti će prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj.

Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura.

Temperatura zraka iznosit će između 13 i 19 stupnjeva, u višem gorju te na sjeverozapadu od pet do 10, u drugome dijelu dana bit će u osjetnom padu.

"Jučer je maksimalna bila 14stupnjeva dok je sad trenutno 7,3 u 13h, znaci temperatura pada izgleda da bura dolazi", rekao je Neno Štimac, mjeritelj temperature NP Risnjak.

U Rijeci je kiša poplavila ulice oko gradske tržnice.

Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 2 Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 2 Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Za šest morskih regija – zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju i južnu Dalmaciju – je zbog jakog vjetra na snazi narančasto upozorenje meteoalarma, a za ostatak Hrvatske vrijedi žuto upozorenje.

Poplavljene ulice oko gradske tržnice u Rijeci - 2 Meteoalarm za 2. prosinac 2023. godine (Foto: DHMZ)

Gorski dio Ogulina pod bujičnim i slivnim vodama

Slivne i bujične vode poplavile su u petak i subotu u Jasenku, po procjeni, između 20 i 30 podruma, neke su ceste poplavljene, ali prohodne, a osigurani su i šumski putevi, izvijestio je u subotu ogulinski dogradonačelnik i načelnik stožera civilne zaštite Daniel Vukelja.

"Mještani nekih zaselaka u Jasenku do županijske ceste mogu samo šumskim putevima, a zaselak Krapani potpuno je odsječen od ostatka Jasenka. Na kolniku ceste za Krapane je oko 60 centimetara vode. Kamion DVD-a Jasenak može proći, međutim osobna vozila mještana ne mogu", rekao je Vukelja u subotu poslijepodne.

Nastavio je da je cesta iz Jasenka prema Vrelu poplavljena i neprohodna te da je moguće alternativno prometovanje šumskim putem. "Poplavljena je cesta Jasenak – Zrnići i mještani također prometuju alternativnim putem kroz šumu. Poplavljena je cesta Drežnica – Krakar, pa su i zaseoci Kosanovići, Kojići i Kelići s Drežnicom povezani samo šumskim putem", rekao je Vukelja i dodao da pretpostavlja da će vodostaj sutra padati.

Napomenuo je da su mještani tog gorskog dijela Ogulina naviknuti na takve poplave i da su neki opremljeni pumpama te da je i Dobrovoljno vatrogasno društvo Jasenak angažirano na ispumpavanjima, odnosno da takve bujične poplave nisu neuobičajene te je dodao da u samome gradu Dobra ne stvara probleme.

Karlovački stožer civilne zaštite poručio je da Hrvatske vode ne očekuju da bi se zbog vodostaja karlovačkih rijeka prešlo u stanje obrane od poplava koji bi bio viši od pripremnoga. "Vodostaji Korane i Kupe od jutros u 7 sati su u stalnom padu i u 12 sati su iznosili 518, odnosno, 559 centimetara. Inače, redovne mjere obrane od poplave za Koranu se uvode kod vodostaja od 680, a za Kupu kod vodostaja od 700 centimetara", izvijestio je Grad Karlovac.

Kako bi mogao pasti snijeg, navedeno je i da je zimska služba u prvom stupnju pripravnosti i da su vozila, ljudstvo i posipala spremna za prelazak u viši stupanj pripravnosti bude li potrebe.

Stanje na cestama

Iz Hrvatskih autocesta su u petak zbog velike promjene vremena i najavljenog snijega te stvaranja snježnog pokrivača apelirali na dodatan oprez.

"Primjerice, ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena – postoji valjani razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas", stoji u priopćenju.

"Službe su spremne, ralice se zagrijavaju, sol se puni, i čekamo da krene. Naravno najprije ide preventivno bacanje soli, tako da ne očekujemo većih problema", rekao je Domagoj Lončar iz HAC-a.

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvorena je Jadranska magistral (DC8) između mjesta Zaton Doli i Prapratno. Na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Pročitajte i ovo Glasanje na američkim izborima Utrke već počele Vraća se Trump? Netko će izazvati Putina? Ovo je pet izbora koji će oblikovati globalni poredak iduće godine

Zbog jakih udara vjetra na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Delnice i Kikovica, rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp-prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima) koja se kreću u smjeru Rijeke preporučuje se izlazak na čvoru Delnice, a vozilima koja se kreću u smjeru Zagreba izlazak na čvoru Kikovica te obilazak dionice Delnice - Kikovica državnom cestom D3.

Kolnici su mokri i skliski. Mogući su odroni. Ponegdje ima magle. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Vrijeme u nedjelju

U nedjelju se očekuje djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom. Još u noći i ujutro će ponegdje biti oblačnije, na kopnu uz malo susnježice i snijega, a na moru malo kiše. Malo snijega nošenog jakim vjetrom moguće je pod Velebitom. Prema kraju dana najavljuje se razvedravanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija U veljači Uskoro počinje jedan od najkompleksnijih projekata u Hrvatskoj: Mogao bi promijeniti život mnogima

Vjetar će biti slab, u Slavoniji umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadnjak, u višim predjelima gorske Hrvatske sjeveroistočnjak. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, pod Velebitom moguće i orkanskim. Najniža jutarnja temperatura zraka iznosit će od -2 do 1, na moru između tri na sjeveru do 12 na jugu. Najviša dnevna temperatura u kopnenim će krajevima iznositi od 1 do 6, na Jadranu između 10 i 15 stupnjeva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene