Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ciklona Klara i frontalni sustav koji zadnjih dana donose jaka nevremena zapadnoj Europi, postupno se primiču središnjoj Europi i srednjem Sredozemlju.


Nakon iznimno visokih temperatura koje su obilježile ovaj vikend, od sljedećeg tjedna meteorolozi najavljuju pogoršanje vremena. Dolazi nam kiša.

Vezani članci Velike količine kiše u Dubrovniku (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Danas stiže velika promjena vremena, čeka nas veliko zahladnjenje i pljuskovi s grmljavinom Ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Snažno nevrijeme diljem zemlje: Vjetar čupao stabla i prevrtao vozila, u Samoboru munja ozlijedila troje ljudi

Prvi put ove godine površinska temperatura Jadrana na našem dijelu obale dosegnula je vrlo toplih 27°C. Toliko je u nedjelju ujutro izmjereno u Puli, a drugdje su temperature od 24 do 26°C. Ne čudi grijanje mora s obzirom na visoke temperature zraka danas i zadnjih dana, jer su nam konačno stigle prave ljetne vrijednosti.

U nedjelju, kao i prethodnih dana, diljem Dalmacije se mjere najviše dnevne vrijednosti od 30 do čak 34°C. I noći su tople, primjerice protekle noći temperatura zraka u Splitu se nije spuštala ispod 25°C, a u Dubrovniku ispod 26°C, prema službenim podacima DHMZ-a.

Sljedećih dana bit će manje vruće i manje stabilno, javlja Crometeo.

Ciklona Klara i frontalni sustav koji zadnjih dana donose jaka nevremena zapadnoj Europi, postupno se primiču središnjoj Europi i srednjem Sredozemlju, a dolaskom frontalnog sustava nad Jadran, u noći na utorak upravo će se nad našim područjem naći ciklonalni centar sa nestabilnom zračnom masom.

Bitno je naglasiti, kao i ostale ljetne nepogode, i ove će biti vrlo lokalnog karaktera. To znači da će ponegdje pasti i preko 30 litara oborine po kvadratnom metru, a da svega kilometar ili dva dalje ne mora pasti ni kap kiše.

Već danas mogu očekivati lokalne grmljavinske nestabilnosti, iako će posvuda biti sunčanih razdoblja. Glavnina promjene očekuje nas u noći na utorak, te u prvom dijelu utorka kada ponegdje u Dalmaciji može biti obilnih grmljavinskih pljuskova, tuče, na moru i pijavica.

Sve navedene pojave bit će lokalnog karaktera, a najveća mogućnost ostvarenja im je na području od Zadra do Šibenika. Osvježit će 3 do 5 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao upozorenje narančastog stupnja za obalno područje sjevernog i srednjeg Jadrana, a za Zagoru i južnu Dalmaciju žuti stupanj upozorenja.

Za obalu i otoke DHMZ ističe mogućnost izraženijih pljuskova praćenih olujnim vjetrom ili pijavicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook