Hrvatskom pravosuđu trebalo je 15 godina da okonča aferu Suša. Općinski sudu u Karlovcu odlučio je da Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića, nije oštetio državni proračun. Međutim, priča tu ne završava jer se ne zna što će biti sa zgradom koju Grad Metković kupio novcem od odšteta za suše.

Galerija Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića, i Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr)

Država Stipi Gabriću Jambi, 15 godina nakon početka suđenja, duguje oko pola milijuna kuna za sudske troškove. Nakon odluke Općinskog suda u Karlovcu, Gabrić rekao je da je "presretan i prezadovoljan" jer je "dočekao svoju satisfakciju".

Vezani članci Slika nije dostupna Jambo o Petrovu: 'On je jedan obični blefer. U Metkoviću nije pomakao šalicu od kave 2 mm u ove 2 i pol godine' Slika nije dostupna Jambo proračun Metkovića oštetio za 666.000 kuna?

Države je 2003. Godine, kada je Hrvatsku pogodila suša, država Metkoviću isplatila oko četiri i pol milijuna kuna za štete. Tadašnji gradonačelnik Gabrić novac je podijelio određenim poljoprivrednicima koji su potom taj isti novac donacijom vratili gradu.

"Ja sam karizmatična osoba, mislim da sam čarobnjak", odgovorio je na pitanje kako je nagovorio ljude da doniraju 20 do 50 tisuća kuna.

"Razlika od prodaje otišla je u džep obitelji Gabrić"

Sve se vrti oko zgrade Potuha u kojoj su danas prirodoslovni muzej i gradska knjižnica. Zgradu je 2003. prvi kupio Jambin brat, Božo Gabrić, za milijun i 200 tisuća kuna. On ju je prodao drugoj privatnoj tvrtki, a Stipe Gabrić ju je, četiri godine kasnije, otkupio za tri i pol milijuna kuna te platio novcem za odštete od suše.

"Ja sam se intresirao za nekretninu za opću korist grada. Nisam kupio bratovu nekretninu, nego sam ju kupio od druge firme koja nema veze s tim i to nije uopće točka optužnice", rekao je Gabrić.

Mostovac Nikola Grmoja tvrdi da Gabrić nije proglašen krivim za nenamjensko trošenje državnog novca i krivotvorenje dokumenata jer je zakon u međuvremenu promijenjen. Podsjetimo, Most je Gabrića na izborima 2013. godine pobijedio zahvaljujući upravo ovoj aferi.

"Milijun i 200 tisuća kuna je prvotno Jambov brat platio zgradu, a grad Metković je za nju dao tri i pol milijuna. Ostala razlika je otišla u džep obitelji Gabrić", rekao je Grmoja.

U gradu u kojem je nezaposlenost visoka, plaće niske, a zdravstveni sustav pred pucanjem, raspodjela milijuna teška je tema. Stipe Gabrić Jambo danas je gradski vijećnik u koaliciji s HDZ-om, a gradonačelnik Dalibor Milan presudu u aferi Suša nije htio komentirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju