Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RODITELJIMA JE DOSTA

Najavili prosvjed u Metkoviću: "Dvije smrti su previše, želimo tome stati na kraj"

Predstavnice građanske inicijative Mame i tate iz Metkovića i okolice (Foto: Dnevnik.hr)
Predstavnice građanske inicijative Mame i tate iz Metkovića i okolice (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija KBC Split (Foto: Dnevnik.hr) KBC Split (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Predstavnice građanske inicijative Mame i tate iz Metkovića i okolice (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Inspekcija Ministarstva zdravstva i liječničke komore zbog slučaja tragično preminulog 9-ogodišnjeg dječaka iz Metkovića danas je nadzor provela u splitskoj bolnici. A građani Metkovića za sutra najavljuju miran prosvjed i šalju apel da se ovakvo nešto više nikada ne ponovi.

Pregledali su svu dokumentaciju i razgovarali s osobljem koje je sudjelovalo u liječenju djeteta. Za srijedu u Metkoviću inicijativa Mame i tate Metkovića priprema mirni prosvjed. Cilj im je, kažu, svim institucijama poslati apel za bolju zdravstvenu organizaciju u njihovom gradu.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno"

"Pokušavamo napraviti promjene u gradu Metkoviću, želimo da uređaj CRP analizator i streptokok napokon dođe u naš grad. Dvije smrti su previše, želimo tome stati na kraj i molimo ljude da nam se priključe jer ne radimo protiv nikoga, radimo samo za boljitak naše djece i da našim doktorima bude lakše", rekla je Dorotea Nikoli iz inicijative Mame i tate Metkovića. 

Pozivaju ministra da se izmijene pravilnici kako bi Dom zdravlja i Hitna dobili uređaj kojim će se moći analizirati krv i vikendom, jer laboratorij tada ne radi - a bolnice u Dubrovniku i Splitu udaljene su po 100 kilometara.

A nakon Metkovića inspekcija ministarstva zdravstva danas je bila u KBC-u Split gdje je 9 -godišnji dječak preminuo. Treba se utvrditi kada su se pojavili znakovi sepse i je li se to moglo prije prepoznati.

"Oni su zapravo vrlo temeljito pregledali svu dokumentaciju, nakon toga su pričali detaljno s ljudima koji su sudjelovali u liječenju dječaka, nakon toga su napravili jedno izvješće i sada očekujemo njihove daljnje rezultate", rekao je Marijan Saraga, predstojnik klinike za dječje bolesti KBC-a Split. 

Inspekciju je provela i Hrvatska liječnička komora

"Naši nalazi bit će poznati početkom idućeg tjedna, pregledana je dokumentacija, ali moramo vidjeti još i onu koja nam u ovim danima nije bila dostupna, kao što je obdukcijski nalaz", rekao je Krešimir Luetić iz HLK-a. 

Ministar poručuje kako propuste, ako ih je bilo, treba svesti na osobnu razinu - počevši od ministarske pa do nižih.

Građani Metkovića, kao i svi u Hrvatskoj jedino žele da ovakvih propusta više ne bude i da ministar pronađe rješenje za manjkav zdravstveni sustav u brojnim sredinama Hrvatske.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene