Inspekcija Ministarstva zdravstva i liječničke komore zbog slučaja tragično preminulog 9-ogodišnjeg dječaka iz Metkovića danas je nadzor provela u splitskoj bolnici. A građani Metkovića za sutra najavljuju miran prosvjed i šalju apel da se ovakvo nešto više nikada ne ponovi.

Galerija


Pregledali su svu dokumentaciju i razgovarali s osobljem koje je sudjelovalo u liječenju djeteta. Za srijedu u Metkoviću inicijativa Mame i tate Metkovića priprema mirni prosvjed. Cilj im je, kažu, svim institucijama poslati apel za bolju zdravstvenu organizaciju u njihovom gradu.

Vezani članci Štrajk u zdravstvu, ilustracija (Foto: Robert Anić/PIXSELL) Nema pomaka u pregovorima, sindikati u zdravstvu najavljuju štrajk: "Očekujte još duže liste čekanja, ovo odgađanje ne vodi nikuda" Mjerenje tlaka kod liječnika (Foto: Dnevnik.hr) Zadnja prilika: Evo kako bi mogao izgledati štrajk liječnika i medicinskih sestara ako u utorak ne postignu dogovor s Vladom

"Pokušavamo napraviti promjene u gradu Metkoviću, želimo da uređaj CRP analizator i streptokok napokon dođe u naš grad. Dvije smrti su previše, želimo tome stati na kraj i molimo ljude da nam se priključe jer ne radimo protiv nikoga, radimo samo za boljitak naše djece i da našim doktorima bude lakše", rekla je Dorotea Nikoli iz inicijative Mame i tate Metkovića. 

Pozivaju ministra da se izmijene pravilnici kako bi Dom zdravlja i Hitna dobili uređaj kojim će se moći analizirati krv i vikendom, jer laboratorij tada ne radi - a bolnice u Dubrovniku i Splitu udaljene su po 100 kilometara.

A nakon Metkovića inspekcija ministarstva zdravstva danas je bila u KBC-u Split gdje je 9 -godišnji dječak preminuo. Treba se utvrditi kada su se pojavili znakovi sepse i je li se to moglo prije prepoznati.

"Oni su zapravo vrlo temeljito pregledali svu dokumentaciju, nakon toga su pričali detaljno s ljudima koji su sudjelovali u liječenju dječaka, nakon toga su napravili jedno izvješće i sada očekujemo njihove daljnje rezultate", rekao je Marijan Saraga, predstojnik klinike za dječje bolesti KBC-a Split. 

Inspekciju je provela i Hrvatska liječnička komora

"Naši nalazi bit će poznati početkom idućeg tjedna, pregledana je dokumentacija, ali moramo vidjeti još i onu koja nam u ovim danima nije bila dostupna, kao što je obdukcijski nalaz", rekao je Krešimir Luetić iz HLK-a. 

Ministar poručuje kako propuste, ako ih je bilo, treba svesti na osobnu razinu - počevši od ministarske pa do nižih.

Građani Metkovića, kao i svi u Hrvatskoj jedino žele da ovakvih propusta više ne bude i da ministar pronađe rješenje za manjkav zdravstveni sustav u brojnim sredinama Hrvatske.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr