Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Stručnjaci upozoravaju

ŠTETOČINA UNIŠTAVA GORANSKE ŠUME 'Potrebna je hitna sječa ili će štete biti puno veće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamdesetak milijuna kuna štete već je napravio potkornjak, kukac koji je napao smreke u Gorskome kotaru.

Ne počne li se hitno sa sječom zaraženih područja štete će biti puno veće, upozoravaju stručnjaci. Najveći problem je u privatnim šumama, koje se uglavnom ne čiste i izvor su zaraze. Smrekov pisar ili s potkornjak, mali kukac zaslužan je za veliku štetu u goranskim šumama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sječa stabala na Marjanu Borbi protiv potkornjaka pridružili se i vojnici, Krstičević poručio: "Misija nam je pomoći narodu u nevolji" Sječa stabala na Marjanu (Dnevnik.hr) ''Nikakava mehanizacija'' Počela je velika sječa stabala na Marjanu, u pomoć doveli i - konje

'On ide na najkvalitetnija smrekova stabla, znači ona koja su u punoj kondiciji jer njemu treba kvalitetno stablo za njegov budući razvoj', objasnio je mr. sc. Željko Kauzlarić, Uprava šuma Delnice.

U privatnim šumama stanje je još gore.

'Već sada su hektari i hektari zaraženi i situacija je katastrofalna', rekao je Davor Košmrlj, tajnik Mreže udruga privatnih šumovlasnika.

Razlog su neriješeni vlasnički odnosi u privatnim šumama koje nema tko čistiti.

'Možemo riješiti nekakvom uredbom, odlukom koja bi napravila jedan prečac da se uđe interventno u tu šumu i da se ovaj problem riješi', dodaje Košmrlj.

Iako situacija izgleda vrlo vrlo ružno zapravo to je jedini način kako riješiti problem potkornjaka u Gorskome kotaru što je zorno vidljivo iz primjera, jer zdrava šuma je svud naokolo. Oko tri hektara šume zaraženo je u nacionalnom parku Risnjak.

'U nacionalnom parku ne smijemo ništa poduzimati pogotovo u zonama vrlo stroge i najstrože zaštite gdje je i najveći broj ploha za sad evidentiran', napominje Dragan Turk, stručni voditelj u NP „Risnjak".

 Ne počne li se sa sanacijom zaraženih šuma šteta će biti u drvnoj industriji koja zapošljava oko 35 tisuća radnika diljem Hrvatske.

'Na području mikrolokacije Gorskog kotara i Like može doći do znatnog poremećaja u broju zaposlenih', kazao je Marijan Kavran, Hrvatski drvni klaster.

Sanitarna sječa zaraženih površina u državnim, ali i privatnim šumama kao ona u Sloveniji jedini je spas za smrekove goranske šume. Inače šteta će biti znatno veća od sadašnjih sedamdeset milijuna kuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene