Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po prvim i nepotpunim procjenama šteta od požara na području Grada Makarske, koji je zahvatio oko 230 hektara, iznosi više od 20 milijuna kuna, kazano je na konferenciji Gradskog poglavarstva koje je pozvalo građane da prijave štete na obiteljskim površinama kako bi grad pomogao ukloniti posljedice šteta.


Gradonačelnik Marko Ožić Bebek poručio je građanima kako će se za privatna zgarišta dati pomoć u sadnicama kultura primjerenih primorskom području, poput masline, badema, šipka. Pritom je zahvalio novinarima na izvješćivanju o nedavnu požaru.

Vezani članci Pruga, ilustracija Biseri na prugu postavili betonske blokove i kamenje: Na blokadu naletio putnički vlak Slika nije dostupna VIDEO/FOTO Ian ponovno ojačao nakon što je poharao Floridu: "Oluja je još opasna, pripremite se"

Grad će tražiti od Splitsko-dalmatinske županije proglašenje elementarne nepogode, međutim bez obzira na ishod zahtjeva, jer je novac za odštete nedostatan, Makarska će svojim građanima omogućiti besplatnu nabavu sadnica koje će moći zasaditi i na prostorima gdje je do sada bio bor te na zapuštenoj poljoprivrednoj zemlji, rekao je dogradonačelnik Ante Novak.

Na novinarski upit o krivcu za izbijanje požara dogradonačelnik Ivan Ivanda rekao je kako će biti podignuta tužba protiv za sada nepoznata počinitelja, ne otklanjajući u odgovoru mogućnost da to bude Hrvatska elektroprivreda.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina dodao je da već potkraj listopada oko jadranske turističke ceste počinje saniranje požarišta i uklanjanje izgorjele borove šume koja je u vlasništvu Hrvatskih šuma. U Hrvatskim šumama se procjenjuje da će saniranje, uklanjanje izgorjele borove šume i sadnja novih borovih ili drugih stabala na prostoru u njihovu vlasništvu stajati oko 100 milijuna kuna.

Veliki požar što je nedavno bjesnio na Makarskom primorju od Velikog brda do Baškog polja zahvatio je 723 hektara, od kojih je više od 470 hektara vlasništvo Hrvatskih šuma, a ostatak je u privatnom vlasništvu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju