Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o obnovi na čekanju

Statičari tri mjeseca nakon potresa u Zagrebu završili s pregledom oštećenih objekata, danas na teren kreće tim koji će izračunati štetu

Ruševina u Zagrebu
Ruševina u Zagrebu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Šteta od potresa u Zagrebu - 3 Šteta od potresa u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa u Zagrebu - 4 Šteta od potresa u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa u Zagrebu - 1 Šteta od potresa u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa u Zagrebu - 2 Šteta od potresa u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Šteta od potresa u Zagrebu - 6 Galerija 1/7 >>
Nakon tri mjeseca posla statičari u Zagrebu pregledali su sve oštećene objekte, njih više od 25 tisuća. Danas na teren izlazi novi tim, s novom zadaćom - izračunati točnu štetu nastalu u potresu.

Naljepnice na ulaznim vratima, a sada i na njihovim majicama jer one su nakon potresa postale zaštitni znak statičara. Nakon tri mjeseca, posao su priveli kraju, pregledali su više od 25 tisuća objekata. Josip Atalić s građevinskog fakulteta kazao je da je oko dvadeset tisuća zgrada u zelenoj boji, oko tisuću i tristo crvenih i oko pet tisuća žutih.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje" Obnova u Zagrebu sporo ide Za one koji još čekaju obnovu ova Zagrepčanka ima samo jednu poruku: "Da budu uporni i strpljivi. Ništa drugo"

"Volio bih u ovo predizborno vrijeme da ih se otkači od politike jer oni su stvarno volonteri koji su se žrtvovali za svoje sugrađane, nemamo nikakve veze s politikom", također je istaknuo Atalić o volonterima i statičarima.

Politika je sada na potezu, a čeka se Zakon o obnovi. Najviše ga očekuju unesrećeni građani, njih 460 koji su još u studentskom domu. Tu su već tri mjeseca, i još uvijek čekaju pomoć države ili grada.

"Imamo osjećaj da su zaboravili na nas zato što sad nitko ništa ne pita za nas, ne znamo šta se događa", razočarana je Jasnica Petrović. I drugi su stanovnici doma ljutiti. Silvija kaže kako je sve ovo katastrofa. "Sjedimo tu drvo na drvo, kao guske smo u magli", dodaje.

Izgubljena je Zlatica, tražila je stan, ali trenutačno joj nude, kaže, jedino starački dom. Ona im je rekla ne jer to nije ni tražila pa im je poklopila telefon. Danas grad Zagreb sa svojim stručnim timom procjenjuje štete nastale u potresu.

"Za razliku od drugih koji šlogaju, mi pomažemo. Za razliku od drugih koji kažu da će obnavljati, mi obnavljamo. 123 čovjeka su se prijavila da procijene štetu, nakon toga ćemo znati stvarno štetu", hvalio se gradonačelnik Milan Bandić.

Ruševina u Zagrebu Šteta od potresa u Zagrebu - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Stručnjaci smatraju da je to nedovoljno jer je stiglo više od trideset tisuća prijava štete. Inženjer građevinarstva Krunoslav Komesar zaključio je da će trebati između petsto i čak tisuću inženjera koji bi odradili taj posao.

Jer, prema prvim procjenama, šteta nastala od potresa tolika je da boli glava, penje se na više od osamdeset milijardi kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene