Prema riječima predsjednika HNS-a vladajući i koalicijski partneri i oporba imali su prste u prolongiranju donošenja zakona o obnovi. O tome je s ministrom graditeljstva Predragom Štromarom razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.


Ministar graditeljstva Predrag Štromar rukovodio je stvaranjem nacrta zakona o obnovi nakon potresa. No zakon se neće stići izglasati prije raspuštanja Sabora, a ljudi su ogorčeni. S ministrom je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Vezani članci Građani koji čekaju informacije o svojim domovima Očajni stanovnici Čučerja: "Sa 100 cigli od grada mogu jedino psu kućicu napraviti. Zima će brzo, a mi ćemo završiti na cesti" Rupa u zidu Zagreb će se i dalje tresti, šteta još nije sanirana, a građane i struku uzrujava novi zakon: ''Godinama smo upozoravali na ovo“

Ministar graditeljstva tvrdi da se na zakonu puno radilo i to još od prvog dana nakon potresa.

U zakonu će, kaže, biti okvir za program mjera kojim će utvrditi postupke, ali neće se spominjati novčani iznosi pomoći građanima jer to još nije proračunski definirano. No, donijeli su odluke na koji način hitno pomoći građanima, a to su sanacije krovišta, bojlera...

Na pitanje jesu li građani prevareni ministar Štromar odgovara da će im Vlada pomoći, "to smo odmah rekli". Onima koji su ostali bez domova pomoći će rekontrukcijom ili izgradnjom nove kuće, no neke neće moći biti na istoj lokaciji. Novac će pokušati namaknuti iz Europske banke i Fonda za solidarnost.

"Mi smo odmah prvi dan nakon potresa išli raditi zakon, pripremili smo ga sa strukom, radili smo...  Siguran sam da je odličan i da će sutra biti u javnoj raspravi", kaže Štromar koji na pitanje tko je opstruirao zakon kaže da to nema veze s politikom.

"Ovo nema veze s politikom, ima s ljudima, možemo biti u najgorem odnosu s nekime, ali ljudima moramo pomoći. Svakome kome treba privemeno riješti dom, rješit ćemo. Rješit ćemo sve što im treba", obećaje Štromar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr