Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kraljevica je mjesto u kojemu život uvelike ovisi o brodogradilištu.


Od pet tisuća stanovnika mnogi su na ovaj ili onaj način vezani uz brodogradnju. Pa budućnost nije nimalo svijetla. Naime, 500 radnika škvera koji ostaju bez posla u ovom malom primorskom gradu to je kao da primjerice u Zagrebu u jednom danu 75.000 radnika završi na ulici. Osim samih škverana o brodogradilištu i njegovim radnicima ovisi još nekoliko stotina stanovnika.

Vezani članci Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Kineska delegacija posjetila 3. maj, Horvat: "Mislim da ćemo konačnu odluku dobiti vrlo skoro" Radnik Uljanika Denis (Foto: Dnevnik.hr) - 2 S otkazom i vrećicama u ruci: "I mladost i starost mi je tu, tako da srce me boli"

>> Teške odluke Banskih dvora: Kraljevica i Dalmacijavino idu u stečaj!

Od njih žive trgovine, kafići, hoteli. Kraljevički gradonačelnik kaže da su proračunski računali na ovaj najcrnji scenarij.

'Sam grad kao jedinica lokalne samouprave će to osjetiti na proračunu, po mojoj gruboj procjeni do kraja godine možda milijun kuna na proračunu od 16 milijuna, no međutim mi već nekoliko godina o tome raspravljamo pa imamo rezervne varijante proračuna u ladicama za ovakav događaj', izjavio je gradonačelnik Josip Turina.

Škverane će vlada namiriti, a nakon isplate otpremnina ide ključ u bravu. Tek tada će se znati posljedice kraja 280 godina stare industrije.