Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekrasan Mljet

VIDEO Noćna mora Odisejevog otoka: 'Smeće dolazi od svuda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pomoć stanovnicima Mljeta priskočili su i volonteri iz cijele Hrvatske, koji će pomoći da Odisejev otok još jednu sezonu dočeka potpuno čist.

Stanovnici Mljeta, po mnogima jednog od najljepših i najšumovitijih jadranskih otoka, svake zime bore se s velikim problemom - smećem. More na plaže diljem otoka tijekom zime nanese puno smeća s cijelog Mediterana. U pomoć stanovnicima Mljeta priskočili su i volonteri iz cijele Hrvatske, koji će pomoći da Odisejev otok još jednu sezonu dočeka potpuno čist.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Prijateljice iz Slovenije očistile plažu na Pagu - 8 Svašta su pronašle Prijateljice iz Slovenije došle na Pag na odmor pa počistile plažu od smeća: "Da smo imale 10 vreća, sve bismo napunile"

"Ima jako puno posla, toliko posla da, u principu, koliko dana smo mi ovdje možemo napraviti vrlo malo. Ali to koliko napravimo, jako smo zadovoljni da i to napravimo", rekla je Mirjana Udović volonterka iz Zagreba.

Dubrovnik na šestom mjestu najjeftinijih vikend odredišta u Europi

Uvala za uvalom, dvadesetak volontera iz cijele Hrvatske imalo je pune ruke posla.

"Nisam očekivo da će biti ovoliko svega toga smeća. Mislio sam prve godine, to će biti više izlet onako, doći, vidjeti Mljet, nisam još bio na Mljetu, ali kad sam vidio, stvarno sam rekao da će ovo biti fizički rad, nikakav odmor", rekao je volonter iz Zagreba, Davor Babić.

Plastične boce, bove i plutače, tijekom cijele zime jako jugo nanosi velike količine smeća u uvale okrenute otvorenom moru. Najviše smeća nakupi se na ulazu u Nacionalni park.

"Svake zime ista priča, svako proljeće ponovno ista priča! Četiri uvale ovdje, na južnoj strani su izložene svake godine istima nanosima, istog smeća", kazao je Darko Vojvoda, zamjenik ravnateljice NP Mljet.

"Smeće dolazi od svuda, najviše iz južnih krajeva, čak iz Grčke, ima grčkih oznaka, talijnaskih, a najviše albanskog i crnogorskog", objasnila je Elvir Boljak iz Udruge Planet zemlja.

Susjedi nam tradicionalno ostaju vjerni

Vreću za vrećom, Mljećani svake godine moraju skupiti stotine kubika otpada.

"Veliki je to posao, Sizifov posao, jer sad ćemo mi ovo očistiti, za 20 dana će opet biti smeća", rekao je stanovnik Mljeta Damjan Alinović.

"Možda smo prerano došli jer faza juga još nije prošla, ciklone tek dolaze nakon dva, tri tjedna, pa će vjerojatno biti posla i nakon što mi odemo", dodala je Boljak.

Mljećanima je svaka pomoć dobrodošla, uskoro dolaze i prvi turisti, koji Odisejev otok pamte po prekrasnoj prirodi i čistom moru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene