Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerovali ili ne

Stanka zbog svemirskog programa, Grmoja: "Neće nas čuditi ako premijer najavi ekspediciju na Mars"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska rasprava o Sporazumu između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije potaknula je u srijedu Nikolu Grmoju (Most) da zatraži stanku jer ga, kako je rekao, neće iznenaditi ako premijer, "koji tvrdi da nam teče med i mlijeko, uskoro najavi svemirsku ekspediciju na Mars", na što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao kako odobrava stanku da bi se mostovci konzultirali o svemirskoj suradnji.

 „Prema podacima strategije razvoja poduzetništva u RH od 2014. do 2020. javni sektor dominira prema ulaganjima u istraživanje i razvoj, vioskoškolske ustanove, tijela vlade zajedno čine 55,8 posto ukupnog istraživačkog razvojnog ulaganja za razliku od EU u kojoj javni istraživački sektor u prosjeku čini 37,5 posto ukupnog ulaganja u istraživanje i razvoj”, pojasnio je Grmoja svoj zahtjev za stankom.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?"

Izdvajanja za istraživanje i razvoj su nam, kaže Grmoja pozivajući se na statistiku, mjerena u BDP-u iznosila 0,79 posto u 2014., 0,85 posto u 2015. i 0,84 posto u 2016. godini.

Za usporedbu je naveo Sloveniju u kojoj su u 2016. izdvojena u tu svrhu dva posto, a cilj RH je, kaže da tek 2020. izdvoji 1,4 posto.

„Hrvatska iz svih izvora za istraživanje i razvoj u 2014. izdvojila samo 340 milijuna eura, a Slovačka 670 milijuna, Slovenija 890 milijuna, a Mađarska čak 1,4 milijarde eura”, ustvrdio je Grmoja.

Ciljevi su nam, kaže postavljeni toliko nisko da se autobusima onih koji odlaze ne treba čuditi.

„Ne bi me čudilo, s obzirom da premijer stalno govori da u Hrvatskoj teče med i mlijeko, da će uskoro najaviti svemirsku ekspediciju na Mars, dakle Hrvatski svemirski program”, zaključio je Grmoja.

Predsjednik Sabora Jandroković kazao je kako odobrava stanku da se Klub Mosta konzultira o svemirskoj suradnji.

Sporazum između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije (ESA) o suradnji u mirnodopske svrhe omogućit će razmjenu podataka o znanstvenim programima, razmjenu znanstvenog osoblja, rezultata istraživanja te omogućiti pristup najsuvremenijoj znanstvenoistraživačkoj infrastrukturi. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene