Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se više isplati?

PONUDA JE SVE VEĆA Ovisno o željama i potrebama, možete naći sve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska polako izlazi iz krize, a kupovna moć građana, polako, ali sigurno, raste. Provjerili smo je li sada pravo vrijeme za postati vlasnikom nekretnine, gdje se nalazi najjeftiniji, a gdje najskuplji kvadrat prostora u Hrvatskoj, te isplati li se više kupiti stan ili pak kuću.

'Cijene nekretnina stagniraju zadnjih 6 godina, a 2015. je godina sa najmanjim stagnacijom cijena, ali i najmanjom prodajom. Ono sto se najviše prodaje su zemljišta uz more i stanovi u većim gradovima', rekli su nam iz tražilice nekretnina GoHome.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte

Prema trenutnoj ponudi nekretnina za 20.000 eura možete kupiti nekoliko garsonijera od otprilike 15 do 25 kvadratnih metara u središtu Zagreba (Trešnjevka, Maksimir), ali i jednosobne stanove do 40 kvadrata u okolnim mjestima, kao i u ostalim gradovima poput 50-ak kilometara udaljenom Sisku i Petrinji. Jeftiniji kvadrat stana naći ćete i u Osijeku, Vinkovcima, Karlovcu i Samoboru. 'Nevjerojatno koliko su se cijene promijenile u par godina. I koliko su zapravo nekada bile prenapuhane'

Prosječna cijena kvadrata nekretnine u užem centru Zagreba je oko 1.936 eura po kvadratu. Ukoliko vam blizina centra nije od presudne važnosti za stanovanje, kvadratni metar će vam biti i do 50% jeftiniji. Samo par kilometara od užeg centra glavnog grada Hrvatske, primjerice u Novom Zagrebu, cijena kvadrata kreće se oko 1.000 eura po kvadratnom metru.

Nekretnine Zagreb

Prosječna cijena kvadrata nekretnina u glavnom gradu Hrvatske iznosi oko 1.420 eura. Kvadrat stana u Zagrebu u ovom trenutku ćete platiti 1.650 eura, a ukoliko se odlučite na kupnju kuće, kvadrat će vas koštati 1.340 eura. Želite li graditi kuću po mjeri, zemljište u Zagrebu platit ćete oko 175 eura po kvadratnom metru.

Za svega 30.000 eura u ponudi možete naći stanove od 20 do 50 kvadratnih metara u samom središtu Zagreba, no za njih ćete trebati odvojiti još ponešto novaca za preuređenje. Uglavnom se radi o stanovima smještenima u suterenu ili prizemlju, a što su vam džepovi dublji, ponuda je veća.

Sanja i Zvonimir kupili su stan od 63 kvadrata u Novom Zagrebu za 59.000 eura. Gotovo isti takav stan, samo u još lošijem stanju, prije 8 godina njihovi prijatelji iz zgrade platili su više od 100.000 eura.

'Nevjerojatno je koliko su se cijene promijenile u par godina. I koliko su zapravo nekada bile prenapuhane', kaže Sanja koja smatra da je sada pravo vrijeme za kupnju nekretnine.

'U početku smo gledali stanove na Knežiji i Srednjacima, no kada smo shvatili da malo dalje, preko puta Save, dobijemo za naš budžet još više kvadrata potražnju smo prebacili tamo. Zelenilo, lijep pogled, škola, vrtić, blizina javnog prijevoza i prostrani stan – to nam je bilo dovoljno da donesemo konačnu odluku', kaže Sanja.

Dublji džep – veća ponuda

Za 100.000 eura u užem centru Zagreba možete kupiti stan do 50-ak kvadrata, a svakim dodatnim kilometrom od samog centra, kvadratura stana za iste novce značajno raste.

U okolici Zagreba može se kupiti stan od oko 100 metara kvadratnih za iznos od oko 100 000 eura, no za istu cijenu možete kupiti i kuću s okućnicom i vrtom u Sesvetama, Gornjem Stupniku, Leskovcu i Lučkom. U tim okolnim mjestima cijena kvadrata kuća kreće se oko 850 eura.

U suradnji s tražilicom za nekretnine GoHome, provjerili smo stanje na tržištu nekretnina Za 60.000 eura u zagrebačkom naseljima Malešnica, Srednjaci, Trešnjevka, Črnomerec, Savski Gaj i Prečko naći ćete stanove i do 70 metara kvadratnih, a u centru Zagreba, za istu cijenu možete kupiti stan do 40 kvadratnih metara.

U gradu Zagrebu iz dana u dan ponuda nekretnina raste. Rastom ponude padaju i cijene. U ovim trenucima u Zagrebu ima oko 1.370 nekretnina kojima je pala cijena od 5 posto do 30% posto. Njihova prosječna cijena kvadrata je 1.340 eura, a u posljednja dva tjedna tržište nekretnina bogatije je za 7.400 novih nekretnina.

Ukoliko imate veliku obitelj ili planirate širiti obitelj u ponudi je i velik broj kuća. U samom središtu Zagreba ponuda kuća je nešto manja, no u naseljima poput Markuševca naći ćete kuću od 125 kvadratna metra za svega 60.000 eura. U naseljima Dubravi i Trešnjevci za 60.000 eura nude će kuće od 100 do 200 kvadratnih metara. Cijene kvadrata u prigradskom naseljima variraju od 300 do 900 eura po kvadratu.

Usporedba cijena kvadrata kuće 

Zagreb – 1.390 eura/m2
Karlovac - 670 eura/m2
Zaprešić - 920 eura/m2
Sisak - 630 eura/m2
Samobor - 940 eura/m2
Varaždin - 810 eura/m2
Koprivnica - 690 eura/m2
Rijeka – 1.350 eura/m2
Split - 2.300 eura/m2

Najjeftiniji kvadrat stana ili kuće naći ćete u mjestima u Lici i Slavoniji. Najskuplji kvadrati stanova pak su u Istri i na otocima, a cjenovni rekorder i dalje Dubrovnik. Prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovniku iznosi 3.700 eura, dok se cijene stanova kreću oko 2.800 eura po kvadratnom metru.

Slavonija kralj kontinenta

Između Drave i Save nalazi se jedna od najljepših ravnica europskog kontinenta – Slavonija, gdje kuće površine 50 kvadratnih metara možete kupiti već od 15.000 eura. Oni koji imaju malo više novaca za izdvojiti, za 60.000 eura mogu naći kuće i do 170 metara kvadratnih, a za istu cijenu uz nekoliko kvadrata manje kuće, dobit ćete okućnicu i veliki vrt.

Provjerili smo stanje na tržištu nekretnina prilagođenih za stanovanje osoba s invaliditetom

Jadranska obala i hrvatski otoci pravi su dragulji zbog čega i cijene nekih nekretnina na tim područjima više nalikuju cijenama dragog kamenja. Najskuplji kvadrati prostora nalaze se u Dalmaciji. Kuću odnosno apartman od 60-ak kvadrata u toj ćete regiji morati platiti oko 115.000 eura. Za taj novac možete kupiti kuću u Zadru, Šibeniku i Vodicama, a što idete južnije, džep vam mora biti sve dublji.

Cijene nekretnina u Dubrovniku dosežu i do 500.000 kuna, koliko ćete morati izdvojiti za stan od 100 metara kvadratnih. Cijene nešto manjih stanova kreću se od 88.000 do 450.000 eura.

Ovisno o željama i potrebama, na tržištu nekretnina u Hrvatskoj možete naći sve, od najmanjih stanova od svega 15-ak kvadratnih metara čija je cijena u užem dijelu Zagreba 20.000 eura do većih, obiteljskih stanova, koje za istu cijenu možete naći u predgrađu grada Zagreba. Ukoliko želite okućnicu ili vrt, morat ćete otići malo dalje od većih gradova. U manjim mjestima svoj životni prostor, koji će zadovoljiti sve vaše potrebe, možete kupiti za cijenu od 15.000 do 60.000 eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene