Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstvo u Hrvatskoj

STRAŠNI PRIZORI IZ BOLNICE U OSIJEKU 'Događalo se da životinje po pacijentima uriniraju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Dnevnika Nove TV obišla je Kliniku za neurologiju KBC-a Osijek. Upravo je to prva bolnica u seriji priča u kojoj ćemo obići cijelu Hrvatsku i provjeriti stanje naših bolnica te imaju li svi pacijenti jednaku dostupnost i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

Za Kliniku za neurologiju osječkog KBC-a već se godinama zna da je u katastrofalnom stanju. Provjerili smo i zabilježili doista šokantne kadrove dijela Klinike u kojem se nalaze teško bolesni pacijenti. Već duži niz godina, u starim i trošnim zgradama nalazi se dio Klinike za neurologiju KBC-a Osijek.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Ilustracija Sve je više problema Došla zbog ozljede, a preminula gušeći se: Uprava bolnice Sveti Duh za slučaj saznala tek nakon tjedan dana

'Pacijenti su smješteni u podrumskim prostorima što je nedopustivo za 21. stoljeće u kojem živimo', rekla je Ružica Palić Kramarić iz HUBOL-a.

Vlaga i otpadanje žbuke, premalene sobe u kojima bude i do 6 pacijenata, zemljani podovi, samo su dio onoga u čemu svakodnevno obitavaju pacijenti, ali i osoblje Klinike za neurologoiju.

'Tijekom nekih mjeseci u godini se znalo događati da obzirom da su teški i nepokretni pacijenti smješteni u podrumskim prostorima, budu izloženi da životinje, konkretno mačke po njima, nažalost i uriniraju. A i bilo je padanje pločica i žbuke po pacijentima', rekla je Palić Kramarić.

'Imamo jednu cijelu zgradu koja nažalost, nema dizalo, pa je problem oko transporta polupokretnih i nepokretnih pacijenata. To je velik problem. I mali broj sanitarnih čvorova, kupaonica i toaleta je premalo predviđeno za pacijente i osoblje', napomenula je Silva Butković Soldo iz Klinike za neurologiju.

Zdravstveni sustav - prioritet nove vlade

Ni osoblje nema odgovarajući prostor, pa tako u hitnoj neurološkoj ambulanti, u tako malenoj prostoriji, nagurani su pacijenti, liječnici i medicinske sestre.

'2010. je bila inspkecija Ministarstva koja je, nadam se, iako taj dokument osobno nikad nisam vidjela, naložila da se taj prostor kompletno zatvori, ali to do danas nije učinjeno', dodaje Palić Kramarić.

Novac stigao od američke vojske

Država, bez obzira na nalaz svoje inspekcije, u obnovu nije uložila novac. Radovi na obnovi poliklinike u raspadu počeli su tek kad je novac stigao od američke vojske.

'To je možda trenutno najveći zahvat u našoj ustanovi. U vrijednosti oko 800 000 dolara, a možda bude i više', rekao je Sven Kurbel, sanacijski upravitelj KBC Osijek.

KBC je uložio novac u gradnju novog stacionara. Pa će napokon i pacijenti i osoblje iseliti u humaniji prostor.

'Neki od njih su desetljećima u vrlo neuvjetnim prostorima i to stvarno troši čovjeka na jedan poseban način', dodaje sanacijski upravitelj Kurbel.

'Kad imate pacijenta, kad mu morate pružiti sve, onda taj dio prostora, toplina kontakta, kvalitetna stručna i znanstvena znanja i pristupi savladaju', rekla je Butković Soldo iz Klinike za neurologiju. 

To dobro znaju i u Zavodu za oftamologiju. Nalaze se izvan KBC-a Osijek što često predstavlja problem osoblju, ali i pacijentima.

'Uvijek ima problema, da ne mislite da teče med i mlijeko i ne mogu uvijek biti svi zadovoljni', rekao je Ivan Krković iz Zavoda za oftomologiju KBC-a Osijek.

Ministarstvo zdravlja: Sve veći broj bolnica bilježi pozitivno poslovanje

Razloga za zadovoljstvo sigurno nemaju oni koji rade na uređajima koji su više za muzej nego za bolnicu, stari i do 40 godina.

Loši uvjeti za rad

Tehnologija ih srećom, nije posve zaobišla pa od početka ove godine pacijente ipak pregledavaju i operiraju na modernim uređajima. Sada je na popisu želja je bolji i veći prostor.

'Možda uvjeti rada nisu onakvi kakvi bismo mi htjeli. Uvijek nedostaje prostora, kvalitetnog prostora', dodaje Krković.

Do tada se snalaze kako znaju. I paze da se loši uvjeti ne prelome na pacijentima.

'Malo to da je neka promjena, to bi bilo perfektno. Znači, osoblje je prekrasno, još da im je bolja zgrada, bilo bi sve savršeno', rekla je pacijentica Ružica.

'Počevši od gospođe na recepciji koju bih pohvalila i sve druge, stvarno su korektni. Kad se naručite, dođete na red. A morate svugdje malo pričekati. A i kod frizera čekate', rekla je pacijentica Katarina.

Čekat će i Zavod za oftamologiju novi prostor, jer trenutno su za obnovu primarne Klinika za neurologiju i psihijatriju, čiji se Odjeli nalaze u starim, trošnim barakama.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene