Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izrazio je u priopćenju zabrinutost zbog Vladine "pete brzine" koja ugrožava dosegnutu razinu socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.


Iako su Programom rada GSV-a utvrđeni procedura i način usuglašavanja socijalnih partnera o zakonskim prijedlozima, po kojoj predstavnici sindikata i poslodavaca trebaju biti uključeni u radne skupine resornih ministarstava, dosadašnji način rada pokazuje namjeru Vlade da zaobiđe socijalne partnere.

Vezani članci Sjednica Vlade Vlada predložila novi Nadzorni odbor Ine: Za predsjednika predložen Damir Mikuljan Slika nije dostupna SSSH traži izmjene zakona o javnom okupljanju

U većini zakonskih prijedloga predstavnici socijalnih partnera nisu bili uključeni u zajedničke radne skupine, a kada prijedlozi dođu na razinu povjerenstava GSV-a može se samo dati mišljenje o podržavanju ili ne podržavanju konkretnog prijedloga, ali je nemoguće utjecati na sadržaj prijedloga zakona, ističe SSSH.

Neprihvatljivo je da Vladin Ured za socijalno partnerstvo odabire na koje će se povjerenstvo GSV-a stavljati pojedini zakonski prijedlog, bez uvažavanja merituma stvari, pa čak i protivno zahtjevima socijalnih partnera, kaže se u priopćenju.

Vlada mora poštovati preuzete obveze i pružiti mogućnost socijalnim partnerima da u ranoj fazi izrade zakonskih prijedloga pridonesu kvalitetnijim rješenjima, naglašava SSSH koji od Sanadera traži da obveže resorna ministarstva na puno poštivanje Programa rada GSV-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju