Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baciti kauč na livadu, ostaviti lonce koji nam ne trebaju uz cestu ili olupinu automobila sakriti u šumi, nažalost, još uvijek spada u navike dijela stanovnika Hrvatske. Divlja odlagališta otpada velik su problem. Danas je počelo čišćenje jednog takvog u Malom Lošinju.


Staro, hrđavo željezo u prirodi. Odbojan prizor olupina automobila ne uklapa se u šumsko područje otoka Lošinja. Nemarni vlasnici svoje su dotrajale metalne ljubimce jednostavno odlučili ostaviti na brigu nekome drugome.

Vezani članci Hrđave olupine i gomila smeća na Starogradskom polju (Foto: Romeo Ibrišević) - 4 Polje s UNESCO-ove liste svjetske baštine postalo groblje automobila: "Uklonili smo tisuće olupina, pa ćemo i ove" Emil Tedeschi, Nika Perenčević (FOTO: Getty, Pixell) Emil Tedeschi ženi kćer jednog od najbogatijih Hrvata? Starija je od njega čak 17 godina

A upravo je briga za okoliš, povezala članove eko sekcije centra za odgoj i obrazovanje iz Malog Lošinja sa tvrtkom specijaliziranom za zbrinjavanje raznog otpada. Odbačeni automobili većinom su iz pomalo zaboravljenih vremena.

Posao nije tekao lako, ali dečki se nisu predavali. Iako je divlje odlaganje otpada protuzakonito i kažnjivo, to nije spriječilo nepoznate, ekološki neosviještene vlasnike u njihovoj namjeri da se što jednostavnije riješe nečega što im više nije potrebno. 'Snimili smo oko 20 lokacija sa preko 70 olupina, ali vjerujem da ih ima još pošto nismo sve pretražili', kaže Elvis Vickić, voditelj odgojnog doma

Ono sto zagađivači okoliša možda nisu znali, jest da su na svojim olupinama čak mogli i zaraditi 500-tinjak kuna, da su ih dovezli na odgovarajući auto otpad. To im se vjerojatno nije uklapalo u dnevni raspored.