Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prometni stručnjak upozorava

Voze li se Hrvati zimi zbog loših propisa na gumama koje im mogu ugroziti život?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prometni stručnjak Željko Marušić ističe kako Hrvatska "hitno mora promijeniti nelogičnu, nestručnu i opasnu uredbu o zimskoj opremi automobila".

Marušić smatra kako u cijeloj Hrvatskoj treba uvesti obvezu vožnje na zimskim gumama od 15. listopada do 15. travnja, uz subvencioniranje PDV-a od strane države i osiguravajućih društava.

Pročitajte i ovo Obavezna zimska oprema - 4 Od srijede Odzvonilo je, za prekršitelje - kazne su od 130 do 1990 eura: "Najviše ih je čekalo zadnji dan" Slika nije dostupna Predsjednik u prekršaju NIKOLIĆ LJUT NA OSIGURANJE Dobit će otkaz jer mu još nisu stavili zimske gume?

"Kvalitetne su gume najvažniji dio automobila, jer skraćuju zaustavni put i smanjuju rizik nesreće za 50 posto", kaže Marušić.

Oznake u Hrvatskoj i Europskoj uniji

Ukazuje i na nelogičnosti u oznakama zimske opreme u Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

"Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona sukladno hrvatskom Pravilniku o tehničkim uvjetima prometa na cestama, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Prvo, oznaka M+S (engl. mud + snow, blato i snijeg) od 2000. u EU-u nije oznaka prave zimske gume, nego univerzalne. Zimsku gumu, uz oznaku M+S, ili bez nje, označava znak pahuljice na bočnici gume. Razlika među njima je drastična, a pogotovo u usporedbi s ljetnim", kaže Marušić.

Objašnjava kako ljetne gume bitno gube sposobnost prianjanja na temperaturi nižoj od 7 Celzijevih stupnjeva, znatno se produžava zaustavni put te povećava rizik zanošenja i proklizavanja.

"A takvi su uvjeti tijekom zimskih noći i jutara u cijeloj Hrvatskoj, čak i u Dalmaciji i na otocima, koji usto imaju sklizak asfalt, s vapnenjačkom bazom, posljedicom štednje u proizvodnji. Zimske gume imaju mekši gazni sloj s velikim udjelom prirodne gume i silike, koji dobro prianjaju na skliskom. Usto je gazna struktura lamelarna, nazubljena, s uzdužnim, poprečnim i kosim dubokim utorima, za poboljšanje drenaže (odvođenja vode i snijega). Razlika svojstava ljetne i zimske gume u zimskim uvjetima je drastična i dubina ljetne gume minimalno pomaže. Zaustavni je put s ljetnim gumama 50 posto duži, ponekad i više, nego sa zimskim", kaže Marušić.

"Besmisleni lanci u prtljažniku"

Prometni stručnjak ističe i "besmislenost i štetnost formulacije o lancima u prtljažniku".

"Vožnja na lancima na brzim cestama, pogotovo autocestama, riskantna je i štetna, jer se automobilu otežava upravljivost, a uništava asfaltna podloga, drma podvozje i remeti geometrija kotača. A sam postupak postavljanja lanaca na kotače, uz rub ceste, realno često i na kolniku, vrlo je zahtjevan, za mnoge neizvediv i opasan. Lanci pomažu samo na dubokom snijegu, kad bolja svojstva imaju 'automobilske čarape' (AutoSock), koja se neusporedivo lakše postavljaju, ne oštećuju kolnik i podvozje, a nisu predviđene pravilnikom", kaže Marušić.

Marušić smatra da bi se rizik nesreća smanjio za više od 50 posto kad bi u zimskim uvjetima svi automobili u Hrvatskoj vozili na zimskim gumama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene