U splitskoj bolnici u četvrtak je potpisan prvi ugovor iz projekta "Unaprjeđenja sustava dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija KBC Split", vrijedan više od milijun kuna, za nabavu laboratorijske opreme.

Galerija


Projekt se provodi u sklopu 50 milijuna kuna vrijednog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." Europskog fonda za regionalni razvoj. Danas je potpisan prvi ugovor za opremu laboratorija za medicinsku laboratorijsku dijagnostiku i Kliničkog zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju. Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović je istaknuo kako bolnica time dobiva mnogo opreme i uređaja.

Vezani članci PR Završena Tommyjeva velika humanitarna akcija "Budi prijatelj djece" A1 isključio N1 s mreže - 3 Pregovori nisu uspjeli: Gledatelji platforme A1 od danas nemaju kanal N1

"Mi, naravno, opreme i uređaja nemamo dovoljno, puno ih upotrebljavamo, zbog čega je njihovo trajanje kratko. Zahvalni smo Ministarstvu zdravstva što smo uključeni u ovaj projekt, što smo ga realizirali na najbolji mogući način i dobili svih 50 milijuna kuna, koliko je bilo predviđeno", rekao je Meštrović i dodao da oprema nije samo za ta dva odjela te da će opremu kupovati i nabavljati idućih godinu dana jer toliko traje proces.

Potpisivanjem ugovora zadovoljna je i voditeljica Kliničkog zavoda za mikrobiologiju Marija Tonkić, koja je rekla da će se modernizirati i ubrzati rad laboratorija. "Budući da se bave mikrobiološkom dijagnostikom infektivnih bolesti, taj posao moraju održavati na vrlo kvalitetnoj razini te zadovoljavati sve sigurnosne uvjete", dodala je.

"Ovim projektom smo obnovili kabinet za dijagnostiku tuberkuloze. Dobit ćemo i drugu opremu, primjerice medicinske hladnjake. Oprema će donekle ubrzati obradu uzoraka", rekla je Tonkić. "Nova oprema će ubrzati pripremu uzoraka za analizu i dijagnostiku", rekla je voditeljica Odjela za biokemiju i laboratorijsku medicinu Zavoda za medicinsku laboratorijsku dijagnostiku Danijela Šupe Domić.

Predsjednik Stručnog vijeća splitske bolnice Ante Punda je rekao kako držai da je dijagnostiku - budući da dolazi iz sustava koji se bavi dijagnostikom, terapijom i liječenjem - potrebno razvijati jer će se time "unaprijediti kurativni dio i liječenje bolesnika". (Hina)