Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bespovratna sredstva

Prikladan "tajming": Europska unija daje više od 172 milijuna kuna za opremanje hrvatskih bolnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno 172,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova bit će uloženo u opremanje dnevnih bolnica i kirurgija u devet hrvatskih bolnica.

Ugovor su o tome u ponedjeljak potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Država preuzima upravljanje Bolnice postaju državne od 1. siječnja, Beroš poručio: "Jamčim da neće biti ukidanja bolnica" Slika nije dostupna Krenulo povezivanje Kujundžić: Zagrebačke bolnice pružat će najveći otpor povezivanju

Kujundžić je rekao kako će dobivena sredstva biti upotrebljena za nabavku potrebne opreme za intervencijsku kardiologiju, radioterapiju, nabavku sedam magnetskih rezonanci, te kirurškog robotskog sustava koje će dobiti klinički bolnički centri: Zagreb, Sestre milosrdnice, Rijeka, Osijek i Split, KB Dubrava i Sveti duh, te opće bolnice Varaždin i Zadar.

Pet angiosala za potrebe mreže intervencijske radiologije, dva uređaja za intra-kranijalnu radiokirurgiju i sedam za intervencijsku kardiologiju, kao i sedam novih magnetskih rezonanci te jedan sofisticirani kirurški robotski sustav, ukupne vrijednosti 172,3 milijuna kuna, bit će idućih mjeseci nabavljeno bespovratnim sredstvima iz EU fondova i raspodijeljeno u devet hrvatskih bolnica.

Ukupno 20 sofisticiranih uređaja

Ukupno 20 visokosofisticiranih uređaja, u sklopu projekta opremanja dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, dobit će klinički bolnički centri Zagreb, Sestre milosrdnice, Split, Rijeka i Osijek, kliničke bolnice Dubrava i Sveti Duh te opće bolnice u Varaždinu i Zadru. Ugovor su o tome u ponedjeljak potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kujundžić je rekao kako se pri nabavci opreme pazilo da se nabavlja ono što je najpotrebnije, vodeći računa o tome u kojoj se ustanovi radi puno i dobro i gdje će ta oprema biti najbolje iskorištena, a da pritom bude raspodijeljena po cijeloj Hrvatskoj.

Naglasio je kako će nove angiosale upotpuniti mrežu intervencijske radiologije, gdje brza intervencija uklanjanja ugruška u mozgu pacijentu s moždanim udarom znači život, dok će sedam novih aparata za intervencijsku kardiologiju djelomično obnoviti postojeću mrežu i pridonijeti boljoj kvaliteti usluge za pacijente s infarktom miokarda.

Nasušna potreba je i aparat za radioterapiju tumora mozga, glave i vrata za KBC Zagreb, koji opslužuje sve pacijente u Hrvatskoj, kao i sedam novih magnetskih rezonanci, koje su objedinjenom nabavom kupljene po 20 posto nižoj cijeni.

Robotski sustav za KBC Zagreb

Kujundžića posebno veseli nabavka kirurškog robotskog sustava, koji će biti instaliran u KBC-u Zagreb, ali koristit će ga i liječnici iz drugih KBC-ova. Služit će za edukaciju mladih liječnika, kako Hrvatska ne bi zaostala u tom segmentu.

"Sve više zahvata u svijetu rade roboti, pa tako 90 posto karcinoma prostate operiraju roboti. Hrvatska neće zaostati u tome dijelu", istaknuo je ministar. Robot stoji 15-ak milijuna kuna, s njim se mogu operirati svi sustavi, najviše se operiraju karcinomi prostate ali i svi tumori u trbuhu i prsnom košu, te ginekološke operacije.

"Tender je raspisan ali uz malo sreće i ako ne bude žalbi sustav bi mogao biti isporučen za nekoliko mjeseci", rekao je Kujundžić.

Žalac je napomenula kako je dosad na području zdravstva iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" ugovoreno 1,6 milijardi kuna, a Ministarstvu zdravstva omogućeno je da putem objedinjene nabave i dodjelom sredstava izravno bolnicama osigura nabavku visokosofisticirane opreme.

"Moram priznati kako mi se čini da ovakva sredstava u bolnice nisu uložena još od Marije Terezije. To je zaista benefit EU fondova, koji se tiču svih naših građana", rekla je Žalac. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene