Carina je zaplijenila 15 tona robe čija bi vrijednost na tržištu dosegnula i 10 milijuna kuna. Akcija je trajala pet mjeseci, a roba je trebala završiti na prodajnim mjestima diljem Jadrana.


Splitska carina zaplijenila je 15 tona robe iz devet skladišta. 'Napravili smo inspekcijske nadzore u tim skladištima, utvrdili smo da preko 15 tona krivotvorene robe čiji vlasnici su tri povezana trgovačka društva. Preko 10 milijuna kuna je vrijednost robe u ovom trenutku', kaže pročelnik carinskog ureda Split, Stiven Vladislavić.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Milanović se žestoko obrušio na HRT: ''Vi ste plaćenici, ovo je sramota. Gori ste od Yutela, vi ste korumpirana televizija'' Splitski plastenik u kojem se ilegalno prodavalo gorivo (Foto: Carina) U plasteniku ilegalno prodavali benzin, a zaplijenili im i desetke kila duhana, 200 litara rakije...

U carini kažu - presječena je važna žila kucavica u prodaji ovakve robe. 'Radi se o raznovrsnoj robi, more odjeće, obuće, igračaka, satova, remena, torbi, sunčanih naočala i tako dalje', objasnila je voditeljica službe za nadzor PCU Split, Sanja Guštin.

U skladištu splitske carine nalazi se više od 280 tisuća različitih komada krivotvorene robe. Pronađeno je više od tristo različitih brendova. Cijela akcija splitske carine trajala je više od pet mjeseci.

Svatko od nas mogao je nasjesti - zato OPREZ!

Slovo, broj, boja, izgled, miris, lošija kvaliteta izrade - tek su neki od elemenata koji su carinike doveli do spoznaje o mogućoj krivotvorini. Roba je trebala završiti diljem jadranske obale, na štandovima i maloprodajnim mjestima gdje se nastojala ostvariti zarada.

Samo u prvoj polovici ove godine nadzorom domaćeg tržišta otkriveno je 45 prekršaja, a u 2 slučaja podnesena je i kaznena prijava za ukupno 4.510 komada proizvoda. Vrijednost uništenih krivotvorenih proizvoda koje je zadržala Carinska uprave prošle godine je bila veća od 7,5 milijuna eura.

Posao carine još nije gotov. U tijeku je kontaktiranje svih nositelja prava robnih marki i utvrđivanje stupnja krivotvorenosti. Očekuju se i kaznene prijave protiv odgovornih. Dobar dio ove krivotvorene robe trebao bi biti - uništen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook