Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv gradnje na Marjanu

Kerum poručio: 'Pa nije ovo Divlji zapad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splićani su danas prosvjedovali protiv svog gradonačelnika.

Nekoliko tisuća Splićana okupilo se na prosvjednom skupu na Marjanu, na plaži 'Prva voda'. To je inače parcela u vlasništvu tvrtke Fani Horvat, nevjenčane supruge Željka Keruma, gdje se namjerava graditi ugostiteljski objekt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DORH stavio zabranu na gradnju na Marjanu Ima li novca za Fani? Slika nije dostupna Zaštita Park-šume Marjan Zbog Fani hitna sjednica

Tražili su zabranu gradnje na tom mjestu, kao i na cijelom području Marjana. Zatraženo je i da se iz GUP-a izbriše planirana izgradnja na cjelokupnom području Park šume Marjan, te da se zakonom utvrđene granice te park šume odmah obilježe.

'U ovom slučaju radi se isključivo o okvirima zakona i propisa koji su takvi kakvi jesu. Ako netko kaže da treba nekome nešto oduzeti ili ukrasti nešto što je njegovo, neka to uradi i napravi, ali zato mora i odgovarati. Pa nije ovo vrijeme divljeg Zapada kad si ni konju jahao i 'zabio taklju' i kazao ovo je moje', poručio je gradonačelnik Splita Željko Kerum.

'Kerumova krim staza'

Prosvjed je organiziran od strane građana koji su se okupili u grupi na Facebooku, a toj su se inicijativi pridružile i neke udruge. Srđan Marinić iz udruge 'Marjan' optužio je splitske arhitekte i urbaniste da su najveći krivci za stanje na Marjanu jer 'svojim manipulacijama i akrobacijama' omogućavaju gradnju u zaštićenom području.

Splitski novinar Jurica Pavičić je u ime organizatora pročitao zahtjeve kojima se traži zabrana svake izgradnje na tom zaštićenom području sve dok se ne donese Prostorni plan područja posebnog obilježja. Zatraženo je i da se iz novog Generalnoga urbanističkog plana izbriše planirana izgradnja na cjelokupnom području Park šume Marjan, te da se zakonom utvrđene granice te park šume odmah obilježe i postavi nova ograda.

'Nijedno stablo ne smije pasti'

'Zelena površina Marjana se ne smije dirati i nijedno stablo ne smije pasti .To je izravan sukob interesa i zloporaba ovlasti, a i uvod u daljnju betonizaciju Marjana', kazao je Pavičić. Podsjetio je da je GUP donijela bivša vlast u Splitu te ocijenio da planirana gradnja objekta, kojeg je investitor Kerumova supruga, 'pokazuje spregu između bivših i sadašnjih političkih elita koje su jedna drugoj radile koncesije a na štetu javnog interesa'.

Prosvjednici su nosili nekoliko transparenata na kojima je, među ostalim, pisalo 'Kerumova krim staza', 'Građani Splita za neprobojne granice Marjana', 'Ako uništite pluća, ubit ćete grad'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene