Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Splir rekordno

Split ostvario apsolutne rekorde po broju dolazaka turista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zračna luka Split i ove subote bilježi intezivan promet, na pistu će do kraja dana sletjeti 117 zrakoplova iz različitih zemalja svijeta, a očekuje se ukupno 24.500 putnika u oba smjera - dolasku i odlasku.

'Samo danas imamo zrakoplove iz više od 55 destinacija svijeta, a tijekom ljeta smo izravno povezani s 23 države i 80 destinacija. Danas smo imali i jedan privatni let business jetom koji je stigao direktno iz Amerike', rekao je Mate Melvan voditelj prometno-tehničkog sektora Zračne luke Split.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija sve na jednom mjestu HAK savjetuje vozače: Provjerite što je najvažnije imati sa sobom ako zapnete u gužvi

Inače, Zračna luka Split je zadnju subota u srpnju ostvarila najveći promet kada su imali 25.269 putnika.

Prošle subote, 3. kolovoza, je zabilježen manji pad, pa je bilo 24.619 putnika, dok je ove subote taj broj manji za 119 putnika.

'Po malo idemo prema natrag, iako ćemo čitavi kolovoz subotom imati više od 23.000 putnika. U prvih sedam mjeseci ove godine smo imali porast putnika od 11,5 posto', ističe Melvan.

>> Špica sezone: Kroz splitsku zračnu luku prođe 2.000 ljudi na sat!

Naime, od početka godine do kraja srpnja kroz Zračnu luku Split prošlo je čak 854.000 putnika, a ovoga utorka se očekuje milijunti putnik, što je dva tjedna prije nego lani.

Splitska se Zračna luka može pohvaliti i s još jednim povećanjem - i to od 14,6 posto u srpnju kada je kroz Zračnu luku prošlo 336.000 putnika, i to je prvi put da je u nekom mjesecu broj putnika veći od 300.000.

'Znakovito je da niti jedna zračna luka u Hrvatskoj nije imala nikada preko 300.000 putnika u jednom mjesecu. To su rekordi koje smo u srpnju svakako ostvarili. Poslije nas je Zračna luka Dubrovnik sa 15.000 putnika po danu i Zračna luka Zagreb sa 11.000', izjavio je Melvan.

Promet u trajektnoj luci Split danas je uobičajen za turistički vikend. Nema gužve, a jedinu dodatnu liniju koja je morala biti uključena je ona za Supetar na Braču.

'U odnosu na prošli produženi vikend manje je putnika u luci. Promet se odvija redovito. S obzirom na meteorološku situaciju i najavu lošeg vremena u luci nedostaje pješaka, pa pretpostavljamo da je upravo zbog toga veći dio putnika ovoga vikenda odgodio svoje putovanje', kazao je za Ante Mrvica, Jadrolinijin koordinator u splitskoj trajektnoj luci. Napominje kako vjetra ima na moru, no on ne usporava redoviti trajektni promet. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene