Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Procjenjuje se da hrvatski hoteli bace oko 60 tona korištenih sapuna na godinu. No, u Splitu su prepoznali otpad kao vrijednost i došli na ideju kako ga reciklirati. U ovu pozitivnu priču su uključene i osobe s invaliditetom. Prvi sapuni već se proizvode, a sve se više hotela želi uključiti u projekt.


'Nikad nisam mislila da ću raditi na reciklaži sapuna. Napokon netko gleda na nas osobe s invaliditetom', kaže Iva Šiško

Vezani članci Od boce do posudice za kolače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Slavoniju stigla budućnost: Samo u ovom gradu boca s otpada postaje posudica za tiramisu kolače Zaštitne radionice za osobe s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Porazna brojka: Od 511.000 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj samo ih je 11.000 zaposleno

'Lijepo se osjećam. Da sam vrijedna, da sam korisna, da mogu pomagati sebi i drugima', dodaje Lucija Omrčen

U pogonu za reciklažu radi osam osoba s invaliditetom. Educiraju se i novi iz Dubrovnika i Splita. Dosad je reciklirano oko 2.000 malih sapuna.

'Mehanički prvo očistimo taj površinski sloj i onda on nakon toga prolazi kroz dva stupnja sterilizacije. Nakon toga ide u strojeve na mljevenje da bi dobili opet gotov proizvod', pojašnjava voditelj pogona Nikola Baričić.

'Nažalost, ne smijemo izaći na tržište više od onoga za što dobijemo dozvolu. A nažalost, trenutno imamo samo jedan sapun za kojeg imamo dozvolu - mali hotelski sapun', kaže Ante Raos iz Mreže udruga osoba s invaliditetom.

Procjenjuje se da hrvatski hoteli bace oko 60 tona korištenog sapuna godišnje. No jedan hotel Splitu ih prikuplja u posebne kantice i šalje na reciklažu.

'To je uistinu jedan pionirski pothvat i jedini smo u svijetu i Europi koji to tako rade. A ono što me posebno veseli je što su za našim primjerom upravo krenuli i ostali splitski hotelijeri', kaže direktor Joze Tomaš.

Prve reciklirane sapune besplatno se dijelilo Splićanima i turistima. Zasad još nisu na tržištu. Ovi sapuni mogli bi se distribuirati u hotele koji ih budu htjeli - već od rujna. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju