Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oduševljeni prizorom

U pulskom akvatoriju pronađeni primjerci školjke desetkovane zbog parazita: "Ako se radi o plemenitim ovo je dosad neviđeno otkriće"

Nada u spas periski - 1
Nada u spas periski - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Školjake koje su strogo zaštićene od 1992. prije dvije godine su se razboljele nakon što ih je napao parazit i od tad je populacija desetkovana, no otkriće kod Pule budi nadu.

U pulskom akvatoriju Samir Kamber snimio je oko 30 periski.

Pročitajte i ovo Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

"Ne mogu vjerovati. Oduševljen sam prizorom. Probudi u tebi neku sreću koja nije svakodnevna", rekao je Kamber, no biologinja Aleksandra Bel Dajković iz pulskog Aquariuma upozorava da se ne treba prerano veseliti jer treba još utvrditi točno o kojoj se vrsti radi te jesu li žive.

"Ako se doista radi o plemenitim periskama ovo je dosad neviđeno otkriće. Do sada smo ih pronalazili toliko malo i pojedinačno da se može nabrojati na prste jedne ruke. Mora se provjeriti", rekla je stručnjakinja za Glas Istre.

Naime, postoje tri vrste periski - ona plemenita pina nobilis koja je desetkovana parazitom Haplospidorum Pinae koji ju je u kombinaciji s bakterijom Micobacteium Spherisis, gotovo uništio. Pina Rudis koja vrlo sliči Pini nobilis i često zna zavaravati izgledom jer ima vidljive zubiće na oklopu, a treća vrsta je Atrina Fragilis vidljiva je na većim dubinama od 20 metara.

Video periski možete pogledati OVDJE

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene