Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimski uvjeti na cestama

Snijeg zabijelio Dalmatinsku zagoru: Mjestimice napadalo čak 40 centimetara

Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 2
Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 2 POU Imotski
Aktualno Galerija Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 1 Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 1 Foto: POU Imotski Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 2 Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 2 Foto: POU Imotski Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 3 Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 3 Foto: POU Imotski Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 4 Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 4 Foto: POU Imotski +7 Snijeg u Imotskom (Foto: POU Imotski) - 5 Galerija 1/12 >>
Snijeg je zabijelio čitavu Dalmatinsku zagoru. U Imotskoj krajini zbog snježnog nevremena i neprohodnosti cesta nastava se neće održati u srijedu u 11 osnovnih škola te u srednjim školama u Imotskom. Zbog snježnog nevremena u Dalmaciji su proglašeni zimski uvjeti na cestama.

Prvo snijeg, a kasnije i snježna mećava zabijelili su tijekom utorka poslijepodne i navečer Dalmatinsku zagoru, a mjestimice izazvali i probleme u prometu, zbog čega u srijedu neće biti nastave u više škola. Zbog obilnog snijega proglašeni su i zimski uvjeti na cestama u Dalmaciji, javlja HAK.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg!

Glavne se prometnice čiste i prohodne su, rekao je za Radio Dalmaciju voditelj zimske službe Petar Vuletić.

"Palo je dosta snijega sinoć i noćas. Najviše ga ima na području Kamenskog, i to 35-40 centimetara... Praktički je cijela Dalmatinska zagora pod snijegom. 30 vozila zimske službe angažirano je na čišćenju i posipanju cesta. Glavni cestovni pravci su prohodni, a postupno će se raditi i na čišćenju i posipanju cesta nižih razina", rekao je Vuletić.

Dionicu autoceste A1 od Ploča do Zagvozda ralice čiste od jutarnjih sati i kolnik je čist, te promet teče usporeno, ali bez zastoja. Prilazna cesta od Vrgorca do ulaza na autocestu kod čvora Ravča još uvijek nije očišćena od snijega, pa se preporuča uključivanje na autocestu kod čvora Vrgorac.

Najviše snijega, oko 30 centimetara, napadalo je između Vrgorca i Makarske, državnu cestu D-512 Makarska-Vrgorac čiste ralice županijskih cesta, no na tom području pada kiša, pa je moguće smrzavanje na tlu i poledica.

Odgoda nastave u Imotskoj krajini

Radio Imotski javlja da zbog snježnog nevremena i neprohodnosti cesta zajedničkim dogovorom ravnatelja svih 11 osnovnih škola Imotske krajine odlučeno da se u srijedu nastava u njima neće održati. Isto tako, nastava se neće održati ni u srednjim školama u Imotskom, kao ni u Glazbenoj školi. Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić u Dnevniku Nove TV najavio je kako će se sutra nastava održati prema rasporedu. 

Inače, prema Odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2018./2019., drugo polugodište i nastava u školama počinje 14. siječnja, no s obzirom na to da je Splitsko-dalmatinska županija tražila krajem ljeta odgodu početka školske godine tjedan dana zbog vrućina, što je Vlada i odobrila, to nadoknađuju ranijim početkom drugog polugodišta, odnosno tjedan dana ranije.

Zimske službe na terenu su još od kasnih noćnih sati, a državne, županijske i lokalne ceste čiste se prema propisanim prioritetima. Očišćena je cesta prema Domu zdravlja, a škole i vrtići danas ne rade. Upozoravaju se građani da su, prema važećim zakonskim propisima, obavezni očistiti snijeg ispred svojih kuća i zgrada. Također, još se jednom pozivaju potrošači da zaštite svoje vodomjere, poručeno je iz Stožera civilne zaštite Grada Imotskoga.

Odgoda nastave i u Vrgorcu

Zbog snijega koji je noćas napadao na području Vrgoračke krajine i zaobalja u Vrgorcu i područnim školama u srijedu je odgođena nastava.

Srednja škola Tin Ujević, Gimnazija i Osnovna škola Vrgorac pustili su kućama malobrojne učenike koji su ipak došli na nastavu, a za sutra se čeka odluka školskog odbora, jer ceste prema područnim školama u planinskom dijelu Vrgorca nisu prohodne.

Snijeg je zabijelio Klis, Dugopolje, Dicmo, Muć, Sutinu, Sinj, Trilj, Vrgorac, Imotski, Metković i Bijeli Vir, javljaju dalmatinski portali.

U Imotskom je tako napadalo čak 23 centimetra snijega, prema podacima DHMZ-a u 7 sati ujutro, dok ga je u Sinju napadalo 15 centimetara te Metkoviću četiri centimetra. Imotski je prema tim podacima mjesto s najvećom količinom snježnog pokrivača, dok Sinj trenutno drži drugo mjesto. Zavižan na Velebitu, za usporedbu, tek je treći s mršavih 11 centimetara snijega.

Snijeg je pao i u Dugom Ratu te u Pločama. Radio Dalmacija prenosi i kako je rano jutros snijeg prestao padati.

U Konavlima i na poluotoku Pelješcu pao je snijeg u noći s utorka na srijedu, u srijedu ujutro na Pelješcu su proglašeni zimski uvjeti, no sve su ceste posute i prohodne, izvijestili su iz Županijskog centra 112 i iz "Dubrovnik cesta".

Zimski uvjeti ranije su proglašeni na prometnicama u dolini Neretve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene