Istočnu Istru pogodilo je jako nevrijeme praćeno tučom, zbog kojeg je temperatura zraka pala na svega 11 stupnjeva Celzijevih, a na ceste su izašle ralice. Iz DHMZ-a su nam pojasnili kako je došlo do ove pojave.


Jako nevrijeme s tučom zahvatilo je dijelove istočne Istre oko 14 sati. Najveće nevrijeme zabilježeno je u Plominu i bližoj okolici, gdje se nalazio centar grmljavinske superćelije, javlja Istramet.

Ekstremna tuča prekrila je Plomin koji se u samo nekoliko minuta našao u zimskom ruhu. Temperatura zraka naglo se snizila na samo 11 stupnjeva Celzija uz prolazno jak vjetar.

Istramet javlja da su zbog tuče bile zatvorene i neke lokalne ceste, a zbog velike količine leda na cestama na teren su izašle ralice.

"To je normalno. Događa se i ljeti. Prethodni dani su bili nestabilni. Da bi tuča pala ne mora biti hladno jer je zrak u visini hladan. Ako je zrak na kopnu topliji i vlažan, a zrak u visini dovoljno hladan, dolazi do jakih uzlaznih struja pa se može dogoditi da dok su zrna tuče dovoljno mala da nekoliko puta "prošetaju" po oblaku pa kad su dovoljno teška padnu na tlo. Za ovakvu tuču je važno da je oluja intenzivna, a ne mora biti hladno vrijeme", objasnio nam je ovu današnju vremensku pojavu dežurni prognostičar Pomorskog meteorološkog centra Split, Državnog hidrometeorološkog zavoda.