Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KIŠA DILJEM ZEMLJE

VIDEO Dobra u Ogulinu poplavila ulice, izlila se i Kupa kod Klanca. Za vrhunac vodenog vala priprema se i Karlovac

Neke ulice u Ogulinu su pod vodom. Kupa u Karlovcu trebala bi rasti do petka prijepodne, ali ne bi trebala dosegnuti razine koje su izazvale goleme probleme prije dva tjedna. Pljusak popraćen tučom pogodio je Osijek u srijedu u poslijepodnevnim satima.

 

  • Izlila se Kupa i Dobra
  • U Karlovcu se očekuje vrhunac vodenog vala
  • HAK javlja da je zbog vode zatvoreno desetak cesta

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

23:00 Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrovića na Facebooku je objavio snimku koja prokazuje rijeku Dobru punu naplavina.

 

 

21:53 HAK javlja da su zbog vode na kolniku i odrona za sav promet zatvorene ceste:

DC42 u Ogulinu (Stara cesta);
DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac na dionicama Donji Bukovac Žakanjski -Jurovski Brod i Jurovski Brod-Kamanje;
ŽC3140 Brihovo-Pravutina;
ŽC3143 Levkušje;
ŽC5028 Podhum-Soboli (od raskrižja LC58021 do DC3);
ŽC5033 Brod na Kupi-Čedanj-Lokvica i Brod na Kupi-Hrvatsko;
LC34099 Vitunj-Hreljin Ogulinski;
LC50066 Vrh-Marčenegla;
LC50069 od mjesta Juradi do ŽC5013;
LC58032 Zapeć-Blaževci;
LC58033 Brod Moravice-Vrbovsko;
LC58201 Iševnica-Brodski Zakrajc.

20:52 Kupa se izlila kod Klanca u Gorskom kotaru. 

20:47 Kupa u Karlovcu u 21 sat mjerila je 602 centimetra, što je osam centimetara više nego sat ranije, vrhunac se očekuje u petak ujutro, ali se ne očekuje poplava i proglašavanje izvanrednih mjera, rečeno je u četvrtak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite.

Prema riječima voditelja službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama Miše Čička, vodostaji bi trebali ostati na razini 'pripremnog stanja' i ne očekuje se vodostaj od osam metara kao prije dva tjedna, kada su se rijeke izlile na prometnice i ušle u stambeni prostor dviju kuća u Karlovcu, u Brodarcima.

"Hrvatske su vode poduzele sve što je na dva današnja sastanka gradskog Stožera Civilne zaštite bilo dogovoreno, između ostalog i zatvaranje cijevnih propusta i kanala koji inače služe za odvodnju, kako ne bi ta voda poplavila objekte", rekao je Čičak.

Pojasnio je da se ne grade 'točkasti' sustavi obrane, pojedinačno po objektima, ali da su Hrvatske vode spremne i na takve intervencije, kad bi bilo potrebno.

Iznio je i podatak da je u Ozlju podijeljeno 2.000 vreća s pijeskom, i tisuću praznih, od Karlovca do Koritinje još 4.000 komada, uz PVC foliju, a vreće se nastavljaju puniti i dalje.

Zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Miro Rade rekao je da se u Karlovcu vodni val očekuje u petak u prijepodnevnim satima, da vatrogasci imaju u pripremi 4.000 vreća s pijeskom, a da je tisuću njih odvezeno na moguća mjesta plavljenja Kupe u naseljima Brodarci i Pokuplje, te da večeras opskrbljuju i drugi dio Karlovca, nizvodno, i to na lijevoj obali Kupe.

Vatrogasci su spremni na pomoć građanima, ako za to bude potrebe, naglasio je Rade.

Načelnica Stožera, zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, opisala je angažman svih komunalnih tvrtki koje su još prije tjedan dana krenule s aktivnostima priprema za nadolazeći kišni tjedan, i to posebno zato jer je grad sada veliko gradilište i trebalo je otkloniti sve nedostatke i prijetnje.

U aktivnosti su uključeni povjerenici Civilne zaštite na terenu, odnosno predsjednici mjesnih odbora. Pod posebnom je paskom i zaštitom 17 kuća i sve su opskrbljene vrećama s pijeskom i folijama.

Vodostaj je od podneva rastao i po 30 centimetara na sat, sada je usporio, ali još će rasti zbog obilne kiše na području Karlovca i zbog ogromnih količina kiše koja je pala u Primorsko- goranskoj županiji, tj, vode koja pristiže na karlovačko područje iz gornjeg toka rijeke Kupe u Primorsko- goranskoj županiji.

21:32 Prema najnovijoj prognozi Odjela za hidrološke prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda, zbog dosad akumulirane oborine te prognoziranog nastavka oborine tijekom dana, noći i sutra (29./30.09.2022) na području Gorskog kotara, Like, duž cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti te središnje Hrvatske postoji mogućnost pojava bujičnih i urbanih poplava. Također, i dalje je moguć porast vodostaja na pripadnim vodotocima.

20:46 Vodostaj Kupe u Karlovcu od jutros do 18 sati porastao je za gotovo 200 cm. Najveći val očekuje se tijekom noći. Preventivno je podijeljeno više od 4 tisuće vreća s pijeskom, a nastavljaju se puniti i dalje, javlja HRT.

20:45 Izlila se Dobra u Ogulinu i poplavila ulicu. Radio Ogulin javlja da je iza Frankopanske kule poplavljena prometnica D42.

 

 

18:20 Pljusak popraćen tučom pogodio je Osijek u srijedu u poslijepodnevnim satima. No, nevrijeme je, nasreću, kratko trajalo.

Podsjetimo, u četvrtak je snazi žuto upozorenje meteoalarma za gotovo cijelu Hrvatsku, pa i Osječku regiju.

"Mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", priopćili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

"Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog lokalno izraženijih pljuskova ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku. Mogući su odroni, osobito na cestama u gorju i Jadranskoj magistrali. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila", javljaju i iz HAK-a.

Raste vodostaj Dobre

17:45 Vodostaj rijeke Dobre u Ogulinu porastao je od dva sata u jutro sa 124 na 299 centimetara te i dalje raste pa je civilna zaštita krenula u pripreme za obranu od poplave, doznaje Hina u gradskom Stožeru Civilne zaštite.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kaže da su korita svih pritoka napunile obilne kiše u Primorsko goranskoj županiji i Ogulinu. Kiša je u popodnevnim satima prestala padati, ali prognoze po njegovim riječima nisu sasvim jasne pa se Stožer civilne zaštite priprema za moguću poplavu.

"Vodostaj raste, zasad je sve pod kontrolom, nadamo se da poplave neće ni biti, ali napunili smo oko 400 vreća s pijeskom i čekamo. Vreće se zasad ni ne dijele, tek ako bude potrebno”, rekao je Domitrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vremenski ekstremi Poplave, bujice, tuče, suše… Naviknite se! Klimatske promjene su sadašnjost, stručnjak otkriva koja će najčešće harati Hrvatskom

Načelnik Stožera Danijel Vukelja rekao je Hini da je zbog izlijevanja Dobre prije dva tjedna došlo do prekida u cestovnom prometu, bili su poplavljeni stambeni prostori u 90 kuća, a da je voda ušla i u nebrojeno mnogo podruma i dvorišta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene