Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vremenski ekstremi

Poplave, bujice, tuče, suše… Naviknite se! Klimatske promjene su sadašnjost, stručnjak otkriva koja će najčešće harati Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Hrvate će i dalje najveći problem predstavljati suše (40 posto), zatim slijede poplave, požari i potresi.

Snažno nevrijeme poharalo je u srijedu Rijeku te su bujice vode blokirale grad, a šahtovi su letjeli u zrak. Jedna je osoba poginula.

Prije dva tjedna zbog također obilnih kiša bili smo svjedoci da je Kupa dosegnula rekordne razine od 1966. godine te poplavila mjesta, a svako malo svjedočimo i razornim tučama koje su već uništile usjeve poljoprivrednika. 

Što se to događa s vremenom i hoće li ovakvi ekstremni uvjeti postati dio naše svakodnevnice upitali smo prof. dr.sc. Branka Grisogona s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovnog-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Ovo što se događa oko nas je očekivano, sjetite se samo prošle godine u ovo vrijeme Zadar je bio na 'meti', a sada se to događa malo sjevernije. Ali to je sve statistički očekivano, 98 posto to je rezultat povezan s klimatskim promjenama", rekao je Grisogono. 

Nagli skokovi

No, kako profesor naglašava ono što je specifično je to naglo preskakanje iz jednog ekstremnog stanja u drugo. 

"Još prije mjesec dana imali smo toplinske valove, a sada imamo vrijeme kao da je kraj studenog. I to je ono što nas očekuje, brzo prelaženje iz jedne krajnosti u drugu. To vam je kao da jedete predjelo, a već stiže glavno jelo pa odmah i desert. I to se dešava te se javlja zbunjenost zbog naglog prelaženja u te krajnosti" objašnjava profesor. 

Pročitajte i ovo Poplave u Rijeci - 10 Nakon velikog nevremena Oglasila se policija o muškarcu poginulom u bujici, vatrogasci imaju pune ruke posla: "Izvlačili smo ljude iz potopljenih objekata, micali vozila..."

Za Hrvate će i dalje najveći problem predstavljati suše (40 posto), zatim slijede poplave, požari i potresi. Prema očekivanoj klimatološkoj prognozi bit će sve više suša i rasta temperature, a to će najekstremnije biti u Španjolskoj i Portugalu. Dok će poplave biti sve kraće i jače. 

Pročitajte i ovo Narančasto upozorenje Velika količina oborina Upaljen meteoalarm za dio Hrvatske: Moguće nove bujice i poplave na riječkom području

Kako profesor naglašava važna je prilagodba, umanjenje klimatskih promjena, ali je i izuzetno važno obrazovanje pogotovo mlađih generacija kao i istraživanje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene