Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zlatno pravilo seizmologa

Mještani u strahu od novog potresa, službe u pripravnosti: ''Najvažnije je imati hladnu glavu i nikako ne paničariti''

Jak potres kod Sinja (Foto: EMSC)
Jak potres kod Sinja (Foto: EMSC) EMSC
Aktualno Galerija Jak potres kod Sinja (Foto: EMSC) Jak potres kod Sinja (Foto: EMSC) Foto: EMSC Voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić (Foto: Dnenvik.hr) Voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr +0 Grafički prikaz uzroka potresa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Miran san stanovnika dalmatinske zagore u subotu je prekinuo jedan od najjačih potresa koji je posljednjih mjeseci pogodio to područje. Mještani su u strahu od novih podrhtavanja, a službe su u pripravnosti.

Nekoliko sekundi je u noći s petka na subotu dalmatinsku Zagoru tresao potres jačine 4.1 stupanj po Richteru s epicentrom kod Donjeg Muća. Mještani su u strahu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani uznemireni Potres u susjedstvu: "Čulo se kao eksplozija i kuća se pomaknula lijevo-desno" Ilustracija Neugodan početak dana Potres razbudio Dalmaciju: "Bilo je poput eksplozije, zvučalo je kao oluja"

Podrhtavanje koje je počelo u 03.08 osjetilo se uz obalu, na otocima te u dijelu Bosne i Hercegovine. Službe na splitskom području zabilježile su veći broj poziva uplašenih građana. ''Županijski centar 112 Split je zaprimio 10-ak poziva građana koji su osjetili podrhtavanje tla uzrokovanog potresom. Međutim, građani nisu dojavili da je bilo ikakvog ozljeđivanja'', kazala je Vlatka Segečić iz MUP-a.

Cijelog dana u stanju pripravnosti bili su i vatrogasci DVD-a Muć. ''Iza toga je bilo još desetak manjih podrhtavanja i evo čak i oko 11. 20 je bio dosta jak potres'', kazao je zapovjednik DVD-a Muć Bože Delić.

Potresi se javljaju u tri slučaja – kada se tektonske ploče pomiču u suprotnim smjerovima, kada se odmiču jedna od druge ili kada se podvlače jedna pod drugu prilikom čega se oslobađa velika energija. Što je više energije oslobođeno, potres je jači.

Nisu zabilježene veće štete

Prema posljednjim informacijama, potres koji je prekinuo mirne snove brojnih Dalmatinaca nije izazvao veću materijalnu štetu.

Voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić za Dnevnik Nove TV objasnila je da su nakon ovako većeg potresa uobičajeni manji, što je i zabilježeno. Ističe da seizmolozi ne mogu znati točno vrijeme kada će se dogoditi potres, ali mogu odrediti njegov izvor.

Otkrila je i ''zlatno pravilo'' za građane kada osjete potres. ''Najvažnije je imati mirnu glavu i nikako ne paničariti'', kazala je Ivančić.

Kada govorimo o Hrvatskoj, Ivančić objašnjava da su potresi karakteristični za cijelo obalno područje, posebno južni dio, šire područje Rijeke i sjeverozapadna Hrvatska.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene