Ilustracija: GettyImages
Ilustracija: GettyImages

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je potrošače o povlačenju i opozivu smrznutog povrća koje na tržište stavlja Stanić d.o.o., a riječ je o Meksičkom mixu od 2,5 kilograma i Povrću za juhu minestrone (10 vrsta povrća), neovisno o roku trajanja i LOT-u, mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft.


S tržišta se povlači i sedam proizvoda istog mađarskog proizvođača koje na tržište stavlja Plodine Frizo: grašak-mrkva, povrće za francusku salatu, carska mješavina, špinat, mahuna žuta, mahuna zelena i grašak, sve od 400 grama.

Sve povrće povlači se radi mjera predostrožnosti zbog postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes.

Detaljne podatke o proizvodima i povratu mogu se dobiti na broj telefona 01/2418-888 ili e-mailom na: stanic@stanic.hr, kao i na službenim stranicama Plodina: http://www.plodine.hr/usluge-za-vas/obavijest-za-kupce/

"Proizvodi se povlače radi mjera predostrožnosti zbog obavijesti mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft., zbog postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes, u skladu s člankom 14. Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane", stoji u priopćenju.

Bakterija Listeria monocytogenes patogeni je mikroorganizam koji se prenosi hranom. Posebno su izloženi oboljenju stariji ljudi, trudnice, novorođenčad i odrasle osobe slabijeg imuniteta. Može se naći u hrani koja nije termički obrađena ili koja je kontaminirana iz okoliša. Preporuča se hranu dobro termički obraditi ili oprati prije konzumacije. (Hina)