Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MVPEI sve demantira

Smjenjuju Juricu, u New York ide Žužul?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neven Jurica, šef Misije RH-a u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, navodno će biti zamijenjen zbog lošeg zdravstvenog stanja, odluka je to vlade koju je donijela u vrlo kratkom roku.

Postupak vlade odgovor je na sve glasnije pritužbe iz sjedišta UN-a na ozbiljne probleme u radu različitih diplomatskih tijela u zadnja dva mjeseca, za vrijeme Juričine odsutnosti na mjestu šefa misije države članice Vijeća sigurnosti, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi termin: 21. travnja Zbog nepojavljivanja odvjetnika, suđenje Nevenu Jurici odgođeno Slika nije dostupna Kobno mjesto - Washington Crnogorski veleposlanik dužan 'kao Grčka'

Neven Jurica nalazi se u Zagrebu na liječenju jer mu je dijagnosticirano plućno krvarenje. Ne zna se pouzdano kako njegovo liječenje napreduje, no Jutarnji list neslužbeno doznaje kako njegovo stanje nije tako loše da ne bi mogao obavljati svoj posao te tako zaključuje da je Juričina bolest alibi za njegovu smjenu.

Žužul tvrdi da ne pomišlja na diplomaciju

A najizgledniji kandidat, između niza imena, koji bi mogao zamijeniti Juricu, prema vladinom izboru je Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova koji se danas bavi organiziranjem vlastitog sveučilišta u Dubrovniku. Iako on tvrdi da ni ne pomišlja na povratak u diplomaciju, Jutarnji list preko nekih izvora doznaje da tome ipak nije tako. Žužul je projekt Sveučilišta pokrenuo zajedno s ekonomistom Antom Babićem i odvjetnikom Nevenom Cirkvenijem, a on se ne razvija prema prvotnoj zamisli tako da bi mu pozicija u New Yorku itekao odgovarala.

Uz Žužula, za kandidata za šefa misije RH u sjedištu UN-a još se spominju četiri imena: Mario Nobilo, sadašnji šef multilaterale u Ministarstvu vanjskih poslova, Darko Bekić, dugogodišnji veleposlanik pri OESS-u u Beču i UN-u u Ženevi, Vladimir Matek, sa sličnim profesionalnim iskustvom i Vladimir Drobnjak, trenutačno glavni pregovarač s Europskom Unijom i nekadašnji šef Misije u UN-u, piše Jutarnji list.

MVPEI: Još ne razgovaramo o tome

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija demantiralo je novinsko izvješće da hrvatska Vlada smjenjuje hrvatskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Nevena Juricu. 'S obzirom na njegovo zdravstveno stanje i da je na bolovanju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene