Županijski sud u Rijeci potvrdio je presudu kojom je odbijena optužba protiv dr. Branka Popovića, kojeg se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Galerija


Protiv Popovića se vodio višegodišnji kazneni postupak zbog nesavjesnog liječenja iz nehaja u slučaju Miroslava Maškarina s Raba. Optužba je odbijena uz obrazloženje da je došlo do zastare, piše Novi list.

Vezani članci Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Šokantan slučaj koji bi mogao u zastaru: Zaposlenik europskog parlamenta silovao svoje pse pa ih za nagradu nahranio Istraga bez rezultata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Odgođeno novo suđenje o poljudskoj svastici - slijedi zastara 10. lipnja

Godine 2006. Maškarin je bio podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka, koja je završila amputacijom lijeve potkoljenice. Dr. Popović je bio optužen da je nesavjesno postupao i time Maškarinu prouzročio teške tjelesne ozljede.

Podsjetimo, kirurg Popović bio je 2011. godine nepravomoćno osuđen i proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine. Potkraj listopada 2012. godine prvostupanjska presuda ukinuta je rješenjem Županijskog suda i slučaj je vraćen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. No 1. siječnja 2013. godine na snagu stupa novi Kazneni zakon, a 21. svibnja 2013. počelo je ponovno suđenje dr. Popoviću. Kazneni postupak obustavljen je zbog zastare koja je nastupila još 2014. godine.

Za razliku od tužiteljice, koja je smatrala da postoji kontinuitet u novom kaznenom zakonu pa je uložila žalbu na ovako doneseno rješenje, Popovićev odvjetnik Milenko Škrlec tvrdio je da treba primijeniti odredbu po kojoj je za to kazneno djelo predviđena kazna zatvora do jedne godine, slijedom čega je zastara nastupila 10. srpnja 2014. godine.

Istovremeno s kaznenim progonom dr. Popovića, više od desetljeća vodi se i građanska parnica za naknadu štete Miroslavu Maškarinu. Tuženi su Republika Hrvatska i riječki KBC. Potkraj 2015. godine na Općinskom građanskom sudu nepravomoćno je dosuđena novčana naknada u iznosu od gotovo šest milijuna kuna. No sredinom travnja 2017. godine Županijski sud djelomično je odbio, ali djelomično i prihvatio odluke prvostupanjskog suda po kojima je Miroslavu Maškarinu do sada isplaćeno nešto više od dva milijuna kuna na ime neimovinske štete.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju