Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mislav Bago o slučaju ministra branitelja

'NEVIĐEN POLITIČKI SKANDAL' Sada se procjenjuje tko je politički najjači u Banskim dvorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva dana trajali su razgovori o slučaju ministra branitelja, a u četvrtak navečer Mijo Crnoja podnio je ostavku.

20.07 - Ministar branitelja Mijo Crnoja podnio je ostavku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Peđa Grbin 'TO JE DOKAZ DA JE KARAMARKO LAGAO' Vlada se ne želi dodatno očitovati o 'slučaju Crnoja' Slika nije dostupna Predložili ga za ministra branitelja Brkić: Imam podršku cijele Domoljubne koalicije i MOST-a

19.24 - Evo što je o slučaju ministra branitelja u javljanju za Dnevnik Nove TV rekao Mislav Bago:

'I dalje se raspravlja se o političkoj sudbini ministra Crnoje. Na prvom katu premijer s dva najbliža suradnika odlučuje i raspravlja što i kako dalje. Stručnjaci su otišli, pregledali dokumente.

Ali čini mi se da se u ovome trenutku donosi politička odluka, rekao bih sada se procjenjuje tko je politički najjači u Banskim dvorima i čija je ta posljednja, od premijera Oreškovića , prvog potpredsjednika Karamarka ili Petrova koji je prvi inzistirao na ostavci ministra branitelja.

Sam ministar je cili dan donosio papire tvrdeći da je nevin, no politička šteta je učinjena. Ovdje se ne razgovara o kaznenim krivicama, to će neke druge istitucije, kada bi se do toga došlo, raspravljati. Ovdje se govori o političkoj odgovornosti, o svemu onome što je ministar Crnoja izgovorio u proteklih 48 sati, a bilo je tu svega.

Ovo je, na samom početku, i prva koalicijska kriza, posebice u odnosima MOSTA i HDZ-a. U Mostu će dobro paziti kada budu govorili sljedeći puta 'da se našim ministrima takvo što dogodi oni bi znali što trebaju učiniti' budući da će HDZ i njegovi zastupnici s četverim očima paziti sve dužnosnike Mosta što rade na ministarskim i nižim razinama, ali naravno ovo je rasprava i priča o borbi za politički autoritet - tko je glavni u Banskim dvorima, premijer, prvi potpredsjednik ili potpredsjednik Petrov.

Premijer Orešković sa svoja dva potpredsjednika razgovara s ministrom. Uopće ne znamo tko je za njega, tko je protiv njega. No sasvim je jasno da je to dosad neviđeni politički skandal na samom početku jedne vlade. Predsjednik Vlade umjesto da se bavi ekonomijom, biznisom, kao što je i rekao, on se bavi kadrovskim pitanjima, treba li jedan od ministara u Vladi napustiti Vladu - ili ostati u Vladi. Ali onda predsjednik Vlade treba stat pred javnost i reći ja stojim uz tog ministra ili ga tražim da odstupi. Za sada ne znamo ništa. ' 

17.05 - I dalje je nepoznata politička sudbina ministra Crnoje. Pravnici pregledavaju dokumentaciju. Jučer su premijer i njegov zamjenik do pola dva ujutro bili na sastanku s Crnojom.

A i nakon jučerašnjih 11 sati raspravlja se o slučaju Crnoja. Angažirani su neovisni pravni stručnjaci da vide što je točno, što nije točno. Ministar stoji pri tvrdnji da nije napravio ništa ilegalno.

Što se tiče političke odluke čini se da u ovome trenutku Crnoja dobro stoji, s obzirom nakon toliko dugo razgovora i pregovora čini se da ima dobrog političkog zaštitnika, u ovom slučaju Tomislava Karamarka jer jasno je k'o dan da bi bio smijenjen da ga je predsjednik Vlade odlučio smijeniti.

A u ovome trenutku od 15 sati se opet razgovara o slučaju. Još se ne zna epilog, hoće li Crnoja ostati u Vladi ili iz nje izaći. U svakom slučaju Sabor je pokrenuo opoziv, pa će se o tome raspravljati i s druge strane Markova trga, izvijestio je ispred Banskih dvora reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Nakon pregledavanja dokumentacije razgovor

U Vladi pravni stručnjaci još uvijek proučavaju svu dokumentaciju vezanu uz optužbe na račun ministra branitelja Mije Crnoje, nakon čega će premijer Tihomir Orešković te prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov s njim obaviti razgovor, doznaje se u četvrtak u Banskim dvorima.

Nakon toga razgovora mogla bi biti poznata politička sudbina ministra kojeg je javnost nakon samo nekoliko dana od imenovanja počela prozivati za utaju poreza, nasilje i lažiranje podataka.

Sporna je adresa njegova stanovanja u Samoboru, budući da mu obitelj živi u Zagrebu, uvjeti pod kojima je dobio namjenski kredit za izgradnju kuće u Samoboru koju još nije sagradio, kao i da je više puta prijavljivan za fizičko nasilje. Zbog toga njegovu ostavku traži saborska oporba.

Crnoja odbacuje sve optužbe i tvrdi da je izložen medijskom linču, a kao dokaze u svoju korist donio je u Banske dvore opsežnu dokumentaciju.

Pravni stručnjaci tu su dokumentaciju pregledavali sinoć do kasno, a nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj Crnoja nije nazočio, nastavljena je njezina analiza.

U srijedu je u Banskim dvorima održan 11-satni sastanak na kojem su bili Orešković, Karamarko i Petrov, te sam Crnoja, no nisu donijeli nikakvu odluku već su je odgodili za četvrtak, nakon što dobiju izvješće od pravnih stručnjaka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene