Slučaj ucjene i iznude u obitelji visokopozicioniranog šibenskog političara. O detaljima priče u koju je uključen maloljetnik ne zna se puno.

Galerija Dijete uz mobitel Hana Hrpka Priopćenje PU Šibensko-kninske +4 Sistem te laže

Upravo su ucjena i iznuda jedan od češćih oblika nasilja među mladima i razlog zbog kojeg oni bježe od kuće - upozorili su stručnjaci povodom Međunarodnog dana nestale djece. Iz sefa u kući visokopozicioniranog šibenskog političara nestao je veći iznos novca.

Vezani članci Hrvatska policija Drski dvojac provalio u kuću i ukrao oružje: Jedan od njih nije zaustavio samo na tome Ilustracija - 3 Znate li što su sexting i sextortion? Doznajemo kako prijaviti zlostavljanje djece na internetu i kako sami potražiti pomoć

No nije ukraden. Navodno pod prijetnjama smrću i ucjenom, maloljetni član obitelji šibenskog političara predao je novac 20-godišnjem mladiću. Iz obitelji su vijest i potvrdili, ali iz policije o svemu izvještavaju šturo.

"Obavještavamo Vas da je kriminalističko istraživanje u tijeku, što znači da šibenska policija prikuplja sve dokaze i obavijesti od svih osoba koje mogu dati korisna saznanju u cilju utvrđivanja obilježja predmetnog kaznenog djela. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju o utvrđenom i poduzetom blagovremeno ćemo obavijestit javnost", priopćeno je iz PU šibensko-kninske.

Reket čest oblik zlostavljanja među djecom i mladima

Klasičan reket poput ovoga, kaže Hana Hrpka iz Hrabrog telefona, itekako je čest oblik zlostavljanja među djecom i mladima.

"Odrasla osoba traži mladu osobu svoju sliku i kaže: 'Ako mi pošalješ svoju sliku ili neku informaciju o sebi, ja ću ti uplatiti bon za mobitel.' Tako to krene. Iza toga krenu ucjene. 'Sada imam tvoju sliku, napravit ću da si gol i ako mi ti ne pokažeš svoju sliku sebe gole ili ako ne dođeš na sastanak sa mnom...'", navodi Hrpka.

Društvene mreže platforme za zlostavljače

Osam od deset petnaestogodišnjaka svakodnevno komunicira s vršnjacima preko elektroničkih medija. Upravo su duštvene mreže odlična platforma za zlostavljače.

Žrtva pak, kaže Hrpka, može postati svatko. Najčešće su to djeca koja nemaju široku socijalnu mrežu i na bilo koji način odudaraju od prosjeka. Pomoć sami rijetko traže.

"Prije svega, djeca se osjećaju ustrašeno, ali osjećaju i krivnju. Osjećaju da su oni nešto loše napravili i onda se zbog toga ne osjećaju sigurno potražiti pomoć roditelja ili neke druge osobe jer smatraju da su sami krivi za to što im se događa", smatra Hrpka.

Uz obiteljsko nasilje upravo su iznude i ucjene najčešći razlozi zbog kojih djeca i mladi bježe od kuće.

Pobjegnu od kuće pa postanu žrtve

U Hrvatskoj je tako tijekom 2019. godine po statistici MUP-a zabilježeno 326 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 1135 iz odgojnih ustanova. U čak 38 slučajeva udaljenja iz obiteljskog doma dijete je bilo mlađe od četrnaest godina, a posebno zabrinjava podatak da je u osam slučajeva nad djetetom za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo.

"Onaj najveći rizik koji se događa jest da dijete postane žrtva trgovine ljudima, da se nad njim počine različita kaznena djela u svrhu seksualnog iskorištavanja ili zlostavljanja. Prema tome, dijete uvijek koje je u bijegu je u velikom riziku", kazao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Nedostaje sustav uzbunjivanja

Za broj 116 000 koji je nacionalni broj za prijavu nestale djece, kaže Ramljak, nedovoljno se zna. Hrvatskoj nedostaje i takozvani AMBER ALERT, sustav uzbunjivanja kakav ima većina europskih zemalja.

"To je sustav uzbunjivanja kada dijete nestane i u životnoj je opasnosti - da se onda prekida televizijski, radijski program, da se informira javnost da je dijete nestalo. Na autocesti da se informira ako je dijete u nekoj životnoj opasnosti, u kojem mogućem smjeru možda ide", dodaje Ramljak.

Važnost njegove uspostave istaknula je i pravobraniteljica za djecu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju