Profesor Luka Brkić, ekonomski analitičar za Dnevnik Nove TV, nakon objave revizije financijskih izvješća koncerna Agrokor objasnio je kako vjeruje da Hrvatsku očekuju tužbe.


Vidjeli smo izvješće, Todorić je dužan više nego što mu kompanija vrijedi. Je li to zapravo stečaj?

Da, obveze su veće od imovine, znači govorimo o insolventsnoti. U normalnim, redovnim uvjetima to bi bio razlog za pokretanje stečaja. Postoje neki zakonski rokovi u kojima se može nešto napraviti da se to proba izbjeći, ali to bi gotovo izvjesno završilo stečajem. Ali lex Agrokor je upravo zbog toga inauguriran da bi se spriječilo taj klasični razvoj događaja s predstečajnom nagodbom, odnosno stečajem.

Što će sada biti s kompanijom? U čijim će rukama završiti?

Vezani članci Piruška Canjuga, Ivica Todorić i Ante Huljev Agrokorovi menadžeri Huljev i Canjuga odbacili optužbe za zlouporabu vrijednu 1,25 milijuna eura Suđenje Ivici Todoriću Todorić poručio da je optužnica smeće i da se neće braniti: ''Dalićku sam potjerao iz sobe, a Agrokor mi nije platio ni ručak''

To ćemo vidjeti nakon restrukturiranja. Vidjet ćemo što će biti prodano, a što dokapitalizirano, koji će biti vlasnici, to se u ovom trenutku ne može znati. Ono što je izvjesno, gospodin Todorić više neće biti vlasnik kompanije.

Što s ostatkom duga, očekuju li Hrvatsku tužbe?

Bojim se da Hrvatsku očekuju tužbe i to kako pred domaćim sudovima, prije svega mislim na propitivanje ustavnosti toga zakona, tako i pred međunarodnim, prije svega pred Centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. I mislim da je to velika i realna opasnost.

Na stolu imamo dvije revizije, jedna je Todorićeva, a druga Ramljakova. Kako je moguće da se toliko razlikuju?

Moguće je iz raznih razloga, ponajmanje iz razloga kompetentnosti. Premda, naravno, i to može biti. Ovo je riječ o velikoj revizorskoj kući koja je u top četiri, ali pamtimo i velike revizorske kuće koje su isto u top pet ili deset, a koje su bankrotirale zajedno s kompanijom kojoj su radile reviziju. Moguće je iz raznoraznih razloga, iz nekompetentnosti ili aljkavosti u radu do namještanja rezultata strogonamjenski po nekim uputama koje... zaustavit ćemo se sad na tome.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr