Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Slučaj Agrokor

Ugledni ekonomski analitičar znakovito zastao objašnjavajući zašto se razlikuju revizijska izvješća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor Luka Brkić, ekonomski analitičar za Dnevnik Nove TV, nakon objave revizije financijskih izvješća koncerna Agrokor objasnio je kako vjeruje da Hrvatsku očekuju tužbe.

Vidjeli smo izvješće, Todorić je dužan više nego što mu kompanija vrijedi. Je li to zapravo stečaj?

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

Da, obveze su veće od imovine, znači govorimo o insolventsnoti. U normalnim, redovnim uvjetima to bi bio razlog za pokretanje stečaja. Postoje neki zakonski rokovi u kojima se može nešto napraviti da se to proba izbjeći, ali to bi gotovo izvjesno završilo stečajem. Ali lex Agrokor je upravo zbog toga inauguriran da bi se spriječilo taj klasični razvoj događaja s predstečajnom nagodbom, odnosno stečajem.

Što će sada biti s kompanijom? U čijim će rukama završiti?

To ćemo vidjeti nakon restrukturiranja. Vidjet ćemo što će biti prodano, a što dokapitalizirano, koji će biti vlasnici, to se u ovom trenutku ne može znati. Ono što je izvjesno, gospodin Todorić više neće biti vlasnik kompanije.

Što s ostatkom duga, očekuju li Hrvatsku tužbe?

Bojim se da Hrvatsku očekuju tužbe i to kako pred domaćim sudovima, prije svega mislim na propitivanje ustavnosti toga zakona, tako i pred međunarodnim, prije svega pred Centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. I mislim da je to velika i realna opasnost.

Na stolu imamo dvije revizije, jedna je Todorićeva, a druga Ramljakova. Kako je moguće da se toliko razlikuju?

Moguće je iz raznih razloga, ponajmanje iz razloga kompetentnosti. Premda, naravno, i to može biti. Ovo je riječ o velikoj revizorskoj kući koja je u top četiri, ali pamtimo i velike revizorske kuće koje su isto u top pet ili deset, a koje su bankrotirale zajedno s kompanijom kojoj su radile reviziju. Moguće je iz raznoraznih razloga, iz nekompetentnosti ili aljkavosti u radu do namještanja rezultata strogonamjenski po nekim uputama koje... zaustavit ćemo se sad na tome.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene