Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Diplomatsku obavijest da je skupina zemalja u utorak zatražila dopunsko vrijeme kako bi joj glavni haaški tužitelj Serge Brammertz potvrdio ispunjava li Hrvatska svoje obveze u dostavljanju dokumenata u slučaju Gotovina, Čermak i Markač, slovenski mediji protumačili su danas kao znak da su se slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora pridružile i druge države.


'Još pet zemalja blokiralo hrvatske pristupne pregovore', 'Slovenija više nije sama', 'Još pet država članica, među njima i moćna Velika Britanija, blokirale Hrvatske pregovore', udarne su vijesti koje su popodne emitirale Slovenska javna televizija i komercijalne televizijske postaje. One se pozivaju na neimenovane izvore u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova i tvrde da Danska, Finska, Belgija, Nizozemska i Velika Britanija ne dopuštaju da Hrvatska otvori pregovaračko poglavlje o pravosuđu i ljudskim pravima.

Vezani članci Tegljenje broda Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu Pogledajte video: Kontejnerski brod koji je blokirao Sueski kanal napokon pluta Janez Janša Janša se suprotstavio Verhofstadtu oko slobode medija i sarkastično mu poručio da ''Slovenija nije Kongo''

U hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova tvrde kako nema blokade, već da je riječ o odgodi otvaranja poglavlja.

>> Vajgl niječe da je za bledski dogovor postojao konsenzus

>> 'Nikada gori odnosi Slovenije i Hrvatske'

Komercijalna televizijska postaja POP-TV tvrdi da su slovenski diplomati ljuti na hrvatsku stranu jer je indiskretno potvrdila da je Slovenija jučer zbog granice blokirala još jedno pregovaračko poglavlje, a o blokadi utjecajnih zapadnih zemalja šuti ili ih 'ignorira'.

Nagađanja o blokadi nisu za slovensku televiziju željeli komentirati u uredu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, a njegova predstavnica za tisak Krisztina Nagy rekla im je da se moraju obratiti zemljama koje su izrazile suzdržanost te da se postupak nastavlja.

Cijelu stvar nisu željeli komentirati ni veleposlanici spomenutih zemalja u Ljubljani, navela je komercijalna televizija A-kanal.