Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNK NAŠ SVAGDAŠNJI

Forenzičari nakon više od dva desetljeća složili mozaik četverostrukog ubojstva: Istražitelje je trag odveo do 56-godišnjeg Hrvata

Aktualno Galerija Riješen misterij u Sloveniji: Ilustracija - 1 Riješen misterij u Sloveniji: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Riješen misterij u Sloveniji: Ilustracija - 2 Riješen misterij u Sloveniji: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Riješen misterij u Sloveniji: Ilustracija - 3 Riješen misterij u Sloveniji: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Riješen misterij u Sloveniji: Ilustracija - 4 Riješen misterij u Sloveniji: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Riješen misterij u Sloveniji: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Nakon više od dva desetljeća od četverostrukog ubojstva u Rogaškoj Slatini došlo je do preokreta. Slovensku policiju trag vodi do Hrvata. Kako nema savršenog zločina, i ovdje je presudio detalj. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Slovenski istražitelji složili su mozaik četverostrukog ubojstva u Rogaškoj Slatini koje je 1997. godine šokiralo Sloveniju.

"Uzorci koji se prije nisu mogli analizirati jer nije bilo dovoljno DNK-a sada se mogu analizirati novim tehnologijama i dobiti novi rezultati", kazao je Gorazd Pezdir iz Nacionalnog forenzičnog laboratorija Slovenije.

Nakon 23 godine istražitelje je trag odveo do hrvatskog državljanina za kojeg vjeruju da je bio pomagač u okrutnom zločinu.

"Sudionik je otkriven naknadnom primjenom suvremenijih metoda analize bioloških tragova pronađenih na maskirnoj kapi izrađenoj od rukava džempera. Naknadnom razmjenom DNK profila s Republikom Hrvatskom utvrđeno je da DNK profil u tragovima s maskirne kape odgovara DNK profilu osobe u pitanju", stoji u izvještaju Okružnog državnog tužiteljstva iz Celja.

U Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić kažu kako je ovo standardna procedura.

"Hrvatska od 2018. razmjenjuje podatke s državama članicama. U slučaju nekih podudarnosti s drugim državama oni su automatizmom obavješteni o pogotku, bilo osobe ili traga od njihova interesa", pojašnjava vještak Igor Oblešćuk.

Pedesetšestogodišnji Hrvat kojeg slovenski istražitelji terete za sudjelovanje nije stranac našoj policiji. Punio je novinske stupce crne kronike zbog više razbojništava. Zrno sumnje na njega bacio je pak odvjetnik Kristijana Kamenika, koji je u međuvremenu osuđen za ubojstva u Rogaškoj slatini.

DNK može opstati i do 20 godina

"Netko je morao biti ne samo vješt u oružju, nego zapravo i profesionalac. Kristian Kamenik, međutim, zapravo nikada nije imao posla s oružjem", ističe bivši Kristijanov odvjetnik.

Kako je moguće da nakon više od dva desetljeća oživi trag koji je istražitelje odveo na vrata potencijalnom pomagaču, pojašnjavaju u Centru za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Pročitajte i ovo Ilustracija SPASILA GA JEDNA STVAR Muškarac oslobođen nakon što je gotovo 40 godina nevin bio u zatvoru: "To što mu se dogodilo grozna je nepravda"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posao vrijedan 11 milijuna kuna "DORH je naručio vještačenje za Agrokor, sud odlučuje je li zakonito ili ne": Malenica o vrućoj temi  

"Ako se vaš DNK izuzme i pravilno čuva u kontroliranim uvjetima, vaš DNK može opstati i do 20 godina, a sami rezultati čuvaju se u zbirci podataka prikupljenih konvergentnom analizom", pojašnjava vještak Oblešćuk.

Hoće li osumnjičeni Hrvat istražiteljima ponuditi dokaz u vidu alibija koji bi ga mogao osloboditi sumnje, tek treba utvrditi u naknadnoj istrazi koja slijedi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene