Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla i reakcija

Hrvatski susjedi dovode pojačanja uz granicu: Postavljaju kontrolne punktove, tu su i konjica, psi, helikopter...

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen, značajno je porastao broj migranata koji u Sloveniju ilegalno dolaze preko tzv. zapadnobalkanske rute. Slovenija će zato uvesti pojačane kontrole granica.

Po uzoru na Italiju, i Slovenija pooštrava granične kontrole zbog ilegalnih migracija, neslužbeno doznaje 24ur. Policija bi trebala odmah nakon graničnih prijelaza postaviti kontrolne punktove na kojima može zaustavljati vozila, i to na nekoliko lokacija na području Novog mesta: kod željezničkog nadvožnjaka Rigonce, Trnovec kod Metlike, Obrežje kod Kalina te na području Kopra u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga. Službenici će provoditi nadzor i iza graničnog prijelaza Obrežje.

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen početkom godine, značajno je porastao broj migranata koji u Sloveniju ilegalno dolaze preko tzv. zapadnobalkanske rute, uključujući i kroz Bosnu i Hercegovinu. Slovenska policija od početka godine do kraja kolovoza zabilježila je 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske. U istom razdoblju prošle godine bilo ih je 13.601.

Policija primjećuje da je i prije ulaska Hrvatske u schengenski prostor došlo do preusmjeravanja migracijskih tokova s ​​područja Bele krajine na područje Posavlja. Jedan od razloga je i to što sve više migranata u Hrvatskoj izražava namjeru traženja azila, pa ih se dovozi u prihvatne centre na zagrebačkom području koje je geografski vrlo blizu Posavja, pojasnio je prije nekoliko dana Bojan Tomc, načelnik Odjela za državne granice i strance iz Policijske uprave Novo mesto.

Diljem Europe raste broj ilegalnih prelazaka granice. U tom kontekstu, unatoč Schengenu, Austrija već dulje vrijeme pojačava graničnu kontrolu sa Slovenijom i Mađarskom. Europska agencija za zaštitu granica Frontex najavila je prije nekoliko dana da će, u svjetlu nedavnog povećanja broja migranata koji pristižu na otok Lampedusa, pojačati podršku Italiji. Pomoć agencije omogućit će talijanskim vlastima da bolje prate što se događa na moru i pomoći u provođenju operacija potrage i spašavanja migranata.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Migracijski pakt je propao? "Migranti su prešli Rubikon": Pucnjava na policijsku patrolu, oglasio se Orban

I dok Vlada Roberta Goloba inzistira na koalicijskoj obvezi uklanjanja ograde na granici, iz pograničnih općina upozoravaju da schengenski sustav u Hrvatskoj očito ne funkcionira. Od mještana se čuju pozivi da se pojača policijski nadzor i da se prestane s uklanjanjem ograde na granici.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Bruno Konjevic/Cropix)

U Posavju su trenutno migracijama najviše pogođena naselja Rigonce, Dobova i Obrežje. Prema riječima ravnatelja PU Novo mesto Igora Juršiča, policija u Rigoncama, gdje je najkritičnije, trenutno bilježi od 120 do 200 migranata dnevno, pa su pojačali kontrolu i ophodnjama i tehničkim sredstvima. Između ostalog, migrante nastoje presresti što bliže granici, kako ne bi ulazili u naselja i izazivali nelagodu kod mještana, piše 24ur. Svakodnevno koriste konjicu, vodiče službenih pasa i helikopter. Redovito surađuju s hrvatskom policijom s kojom imaju redovite sastanke, a u mješovitim patrolama zajednički nadziru područje s obje strane granice.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković: ''Politika ove Vlade nije žica na granici, to su lažne teze"

Ove godine na području PU Novo mesto obrađeno je 32.500 stranaca koji su ilegalno prešli državnu granicu. U istom razdoblju prošle godine takvih je prelazaka bilo oko 5000. Samo u Rigoncima ove je godine granicu ilegalno prešlo 25.000 stranaca. Također su uhitili 177 stranih krijumčara. Lani ih je u istom razdoblju uhićeno 31.

Pročitajte i ovo Ilustracija Misterij u Italiji Zavjet šutnje, popis imena, ubojica iz drugog grada: Napad su snimile kamere i trebao je to biti jednostavan slučaj, ali...

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Robert Ferenc pojasnio je u utorak na hitnoj sjednici Odbora za unutarnje poslove, državnu upravu i lokalnu samoupravu da se nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor migracije više ne odvijaju preko zelene granice, nego kroz različite cestovne i željezničke pravce. Zbog toga je policija pojačala stalnu nazočnost i počela provoditi mješovite ophodnje sa svim policijama država s kojima Slovenija graniči. Glavni ravnatelj policije Senad Jušić pozvao je hrvatskog kolegu da pojača mješovite ophodnje na području Policijske postaje Brežice.

Pročitajte i ovo Andrij Ševčenko Andrij Ševčenko Bivša nogometna zvijezda savjetovat će ukrajinskog predsjednika Zelenskog

Načelnik Općine Brežice Ivan Molan pojasnio je da je ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar prilikom posjeta Rigoncama obećao da će ovaj dio ograde biti zadnji koji će biti uklonjen. Mještane Rigonca, koji osjećaju izrazito pojačan pritisak ilegalnih prelazaka granice, opisao je kao vrlo tolerantne prema izbjeglicama te, prema njegovim riječima, zbog toga nije bilo sukoba između te dvije skupine.

Jandroković: Europa mora braniti svoje vrijednosti

Na slovensku odluku reagirao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

"Ovdje se ne radi o nepovjerenju prema Hrvatskoj, nego o odgovoru na fenomen koji se događa i koji ugrožava Europu", rekao je Jandroković na marginama skupa Europske pučke stranke (EPP) u Splitu.

Predsjednik Sabora dodao je da će hrvatska strana razgovarati sa slovenskim "olegama i prijateljima" s kojima se vodi "vrlo otvoren dijalog".

"Ne skrivamo ništa jedni pred drugima, imamo zajednički problem koji moramo zajednički rješavati. Hrvatska ima preko šest tisuća policajaca na granicama, vidjet ćemo hoćemo li trebati još pojačati nadzor granice", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Krađa na groblju - 3 u Domašincu Opljačkala i grob malenog Petra: Policija pronašla ženu koja je operirala po groblju

Jandroković je rekao je odluka Slovenije donesena zbog povećanog broja ilegalnih ulazaka migranata i pritiska lokalnog stanovništva, što se događa i u graničnim područjima Hrvatske.

"Radi se o izvanrednim okolnostima, vjerujem da su sve ove mjere privremene dok se ne zaustavi ovaj pojačani migrantski val", nastavio je predsjednik Sabora, dodavši da su faktor zasigurno i nadolazeći europski izbori zbog kojih vlasti žele jasno pokazati građanima da čvrsto drže sve pod kontrolom.

Pročitajte i ovo Davor Miličić i Ante Ćorušić Uoči svjetskog dana srca Veliki uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: Pacijentici po drugi put transplantirano srce

Jandroković je naglasio da je proces zaustavljanja migracije dugotrajan, no da danas postoje veće kontrole u odnosu na migrantski pritisak 2015. godine. Taj pritisak se sada ponovno povećava te nije isključeno da će doći do te razine i da se ide s drastičnim rješenjima.

"Europa mora braniti svoju opstojnost, mora braniti svoje vrijednosti. Isto tako mora socijalizirati ljude koji dolaze, oni ne mogu mijenjati Europu tako da ruše naše vrijednosti, nego ih moraju prihvaćati, ali za to nema brzog i jednoznačnog odgovora", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene