Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualne teme

Plenković: ''Politika ove Vlade nije žica na granici, to su lažne teze"

Vlada je odbila prijedlog 37 oporbenih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Na početku sjednice u uvodnom govoru premijer Andrej Plenković čestitao je Svjetski dan turizma i pohvalio se odličnim rezultatima turističke sezone, a čestitku je uputio i uoči Dana policije te se osvrnuo na pozive za jačanjem granice u vidu žice i vojske te poručio da politika Vlade nije žica.

"Prošle godine smo donijeli Strategiju razvoja održivog turizma, u vrijeme krize intervenirali mjerama za zaposlene u turizmu. Ova turistička sezona bila je među najboljima, možda na kraju bude i najbolja. Do 22. rujna bilo je 18,1 milijun dolazaka te gotovo 100 milijuna noćenja što je osam posto više dolazaka i dva posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi su veći nego u bilo kojoj sezoni do sada", istaknuo je Plenković.

"Hrvatska nema žicu prema BiH, niti je ova Vlada ikad imala takve namjere"

Zahvalio je 6500 policajaca koji čuvaju vanjsku granicu, kako je ustvrdio, sukladno hrvatskim i europskim propisima i međunarodnom pravu: "Hrvatska nema žicu prema BiH i otklanjam sve lažne teze koji neki akteri navode, kao bivši ministar unutarnjih poslova, politika ove Vlade nikad nije bila žica prema BiH i to neće biti, ali jest čuvanje granice od ilegalnih migracija."

"Ovo je prilika da se prisjetimo i poginulih hrvatskih redarstvenika i policajaca koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu tijekom Domovinskog rata i iskazujemo našu vječnu zahvalnost i njima i svim hrvatskim braniteljima i vojnicima. Uglavnom - zahvala svim djelatnicima hrvatske policije na svemu što rade", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Sigurnost i dostojanstvo O migrantima i izbjeglicama bez širenja panike i mržnje: ''Solidarnih i suosjećajnih građana još ima, samo što je njihove glasove teže čuti od onih nabijenih mržnjom“

"I veliki gradovi mogu učiniti iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak"

Plenković je istaknuo i da će Sabor sutra izglasati novi Zakon o izbornim jedinicama u roku kojije zadao Ustavni sud te donijeti paket poreznih zakona: "Time će naši građani imati veće plaće."

Istaknuo je da su prihodi od poreza na dohodak porasli, osobito u najvećim hrvatskim gradovima te ne vidi nikakav problem u tome da oni naprave iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza. 

Naglasio je i da se paketom poreznih zakona daje fiskalna autonomija lokalnim jedinicama i područnim samoupravama i na taj način omogućuje i njima da svojim odlukama, svojih predstavničkih tijela također utječu na povećanje plaća.

"Prostora ima. Više je nego jasno da su prihodi od poreza na dohodak toliko porasli, osobito u najvećim hrvatskim gradovima, da ne vidimo nikakav problem kada je riječ o stanju financija najvećih gradova da ne bi mogli i oni napraviti iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza", poručio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorenje iz SAD-a Europi prijeti velika opasnost: "Taj problem samo još nije otkrila ili će joj se on uskoro dogoditi"

Pročitajte i ovo Ilustracija Javno zdravstvo Ovu rijetku bolest u Hrvatskoj ima 27 ljudi, ali važno ju je rano prepoznati: Ovo su simptomi

Vlada je odbila navode iz prijedloga 37 oporbenih saborskih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

"Vlada odbija prijedlog skupine oporbenih zastupnika, ali isto tako konstatiramo da je ministar propustio upisati godišnje dividende u imovinsku karticu. On će ažurirati svoju imovinsku karticu, dopuniti podatke, ispraviti sve nedostatke te postupiti po odlukama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa" rekao je Plenković.

Oporba traži ministrovu smjenu zbog propusta u ispunjavanju imovinske kartice.

Ministar Grlić Radman suvlasnik je tvrtke Agroproteinka koja ima koncesiju Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje lešina uginulih životinja. Od 2019. do 2023., primio je dividende u iznosu od 2.11 milijuna eura, koje nije naveo u svojoj imovinskoj kartici iako je trebao. Taj slučaj razmatra i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Grlić Radman tvrdi da je propust tehničke prirode te da nema zbog čega snositi političku odgovornost. U njegovu obranu stao je i premijer Andrej Plenković koji je rekao da je Grlić Radman napravio propust jer u imovinsku karticu nije unio dividende te da će platiti kaznu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene