Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštar odgovor Vajglu

'Slovenija ucjenama zaustavlja proširenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada politikom ucjena djeluje suprotno osnovnim načelima EU-a, poručio je predsjednik saborskoga vanjskopolitičkog odbora Mario Zubović u odgovoru slovenskom kolegi Ivi Vajglu.

'Slovenija mjesecima blokira ne samo hrvatske pristupne pregovore nego i politiku proširenja EU-a i stabilizacije jugoistočne Europe', napisao je također Zubović. Vajgl je, naime, poslao pismo Zuboviću u kojemu je pozvao hrvatske i slovenske političare da 'svojim izjavama ne potpaljuju javnost'. Vajgl se u pismu posebno osvrnuo na nastup hrvatskog premijera u srijedu u Gospiću, kad je Ivo Sanader, pozvavši 'hrvatske prijatelje u Sloveniji', rekao da 'slovenska politika i slovenski državni vrh vode lošu politiku'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahlađenje odnosa ili...? Otkazan sastanak slovenskih i hrvatskih parlamentaraca Slika nije dostupna Slovenija neće odustati!? 'Rješenje granice uvjet za ulazak u EU'

'Na žalost, treba podsjetiti da smo takvu retoriku i neposredno komuniciranje sa 'zdravim snagama' u Sloveniji zadnji put doživjeli u vrijeme uspona Miloševićeva velikosrpskog nacionalizma', napisao je Vajgl. Zubović na početku odgovora Vajglu naglašava kako je 'neugodno iznenađen sadržajem i tonom' njegova pisma, a zatim ispravlja činjenične netočnosti koje se u njemu navode.

>> 'Takva je retorika bila za vrijeme Miloševića'

>> Frattini: 'Nadam se da će Slovenija biti fleksibilna'

Zubović na kraju pisma podsjeća Vajgla da ga je potkraj prosinca pozvao da zajedno s članovima vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta posjeti Hrvatsku. 'S obzirom na to da ste tada odgovorili da ste prezauzeti, ponovno pozivam Vas i Vaše kolege u posjet Republici Hrvatskoj', zaključio je Zubović. Tako, piše Zubović, bivši hrvatski i slovenski premijeri Ivica Račan i Janez Drnovšek nikada nisu parafirali prijedlog rješenja graničnog spora, niti je Hrvatska u svojim dokumentima uvrštenima u pristupne pregovore s EU-om prejudicirala rješenje otvorenog bilateralnog graničnog pitanja između dviju država.

'Hrvatska je bila i sada je spremna potvrditi posebnom izjavom da dokumenti iz pregovaračkog procesa ne prejudiciraju rješenje bilateralnog graničnog pitanja', naglašava Zubović. 'Slovenska politika treba uvidjeti da Hrvatska ne može pristati na rješenje protivno međunarodnom pravu samo zato što je Slovenija članica Europske unije, a Hrvatska kandidat za punopravno članstvo', kaže Zubović.

'Na žalost, slovenska vlada svojom politikom ucjenjivanja djeluje suprotno osnovnim načelima na kojima je osnovana Europska unija. Slovenska vanjska politika već mjesecima ne blokira samo hrvatske pristupne pregovore nego i cjelokupnu politiku proširenja EU-a kao i njezinu politiku stabilizacije jugoistočne Europe. U konačnici takva vanjska politika najviše šteti samoj Sloveniji i u Europskoj uniji i izvan nje', naglasio je Zubović u pismu. Izrazio je žaljenje što se postupcima sadašnje slovenske vlade narušavaju tradicionalno prijateljski odnosi hrvatskog i slovenskog naroda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene