Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor podupro prijedlog vlade

Slovenija: Parlamentarni odbor odobrio koncept arbitraže s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u srijedu je podupro vladin prijedlog da se pokrene zakonodavni postupak sklapanja ugovora o rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom arbitražom.

Sjednica odbora održana je za zatvorenim vratima, a zastupnicima je položaj Pahorove vlade u rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom na sjednici tumačio ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. 'Odbor je podupro prijedlog vlade koja sada ima sve ovlasti', rekao je Žbogar, dodavši da se ovlasti odnose na sklapanje sporazuma kojim bi se granični prijepor s Hrvatskom riješio arbitražom. Žbogar je rekao kako očekuje da se granično pitanje s Hrvatskom rješava što brže, a isključio je mogućnost da se dogovor postigne već u petak na pristupnoj konferenciji, kako su neslužbeno najavljivali neki mediji.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Slika nije dostupna Dali podršku odluci Slovenija: Vanjskopolitički odbor za raspisivanje referenduma

Kako je ovih dana nakon razgovora sa stranačkim čelnicima izjavio predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, pregovori o arbitražnom okviru za rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom uz posredovanje Europske komisije i jamstvo jedne 'svjetske diplomatske sile', teći će usporedno s deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora. Pregovori počinju u petak na pristupnoj konferenciji koju je sazvalo švedsko predsjedništvo EU-a. Slovenska vlada ima sve ovlasti da potpiše arbitražni sporazum s Hrvatskom, 'naravno ako on u pregovorima s Hrvatskom ostane nepromijenjen', rekao je Žbogar nakon sastanka parlamentarnog odbora za vanjsku politiku. Žbogar je izrazio očekivanje da će pregovori teći brzo.

Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša, koji vodi najjaču oporbenu stranku, izjavio je u stanci zatvorene sjednice odbora kako tek sada počinju pregovori o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, te ponovio svoje razočaranje pozicijama koje je u svezi s tim zauzela Pahorova vlada. Suprotno Pahorovim izjavama da arbitražni okvir iz Rehnova nacrta omogućuje Sloveniji dodir s otvorenim morem i 'pravedno' rješenje granice, Janša je rekao da je deblokada Hrvatske sada završena stvar, a razgovori o arbitraži tek počinju. Sve se to događa na temelju pregovaračkih pozicija Pahorove vlade koji su slabiji od prijašnjih, zato što novi arbitražni okvir ne predviđa da se arbitražno rješenje donese prije ulaska Hrvatske u EU, smatra Janša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene