Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u srijedu je podupro vladin prijedlog da se pokrene zakonodavni postupak sklapanja ugovora o rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom arbitražom.


Sjednica odbora održana je za zatvorenim vratima, a zastupnicima je položaj Pahorove vlade u rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom na sjednici tumačio ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. 'Odbor je podupro prijedlog vlade koja sada ima sve ovlasti', rekao je Žbogar, dodavši da se ovlasti odnose na sklapanje sporazuma kojim bi se granični prijepor s Hrvatskom riješio arbitražom. Žbogar je rekao kako očekuje da se granično pitanje s Hrvatskom rješava što brže, a isključio je mogućnost da se dogovor postigne već u petak na pristupnoj konferenciji, kako su neslužbeno najavljivali neki mediji.

Vezani članci Slika nije dostupna Pahor u parlamentu branio arbitražni sporazum Slika nije dostupna Slovenski parlament potvrdio arbitražni sporazum s Hrvatskom

Kako je ovih dana nakon razgovora sa stranačkim čelnicima izjavio predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, pregovori o arbitražnom okviru za rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom uz posredovanje Europske komisije i jamstvo jedne 'svjetske diplomatske sile', teći će usporedno s deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora. Pregovori počinju u petak na pristupnoj konferenciji koju je sazvalo švedsko predsjedništvo EU-a. Slovenska vlada ima sve ovlasti da potpiše arbitražni sporazum s Hrvatskom, 'naravno ako on u pregovorima s Hrvatskom ostane nepromijenjen', rekao je Žbogar nakon sastanka parlamentarnog odbora za vanjsku politiku. Žbogar je izrazio očekivanje da će pregovori teći brzo.

Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša, koji vodi najjaču oporbenu stranku, izjavio je u stanci zatvorene sjednice odbora kako tek sada počinju pregovori o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, te ponovio svoje razočaranje pozicijama koje je u svezi s tim zauzela Pahorova vlada. Suprotno Pahorovim izjavama da arbitražni okvir iz Rehnova nacrta omogućuje Sloveniji dodir s otvorenim morem i 'pravedno' rješenje granice, Janša je rekao da je deblokada Hrvatske sada završena stvar, a razgovori o arbitraži tek počinju. Sve se to događa na temelju pregovaračkih pozicija Pahorove vlade koji su slabiji od prijašnjih, zato što novi arbitražni okvir ne predviđa da se arbitražno rješenje donese prije ulaska Hrvatske u EU, smatra Janša.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju