Ministar Ivan Vrdoljak poručuje da s tim novcem možemo početi ulagati u Sloveniju.


Nakon što je HEP dobio pravnu bitku sa slovenskom stranom, Slovenci bi im trebali isplatiti 40 milijuna eura jer Hrvatskoj nisu isporučivali struju iz Nuklearke Krško. Ministar Vrdoljak poručuje da s tim novcem možemo početi ulagati u Sloveniju. HEP pak, ima planove ulagati u Hrvatsku. I očekuje još veću odštetu od Srbije, koja se, kako tvrde, mjeri u milijardama.

Vezani članci Slika nije dostupna Vrdoljak: Jukić nema veze s HNS-om Slika nije dostupna Vrdoljak: Fiktivni natječaji za čelne ljude javnih poduzeća su bezobrazni populizam

Isključivanjem dalekovoda Zagreb je prestao dobivati električnu energiju iz Krškog. Učinjena je velika šteta. Hrvatska je bila prisiljena uvoziti.

'Električna energija na tržištu je bila 80, 90 i 100 eura proizvodna. Znači cijena s kojom smo HEP morali plaćati. Cijena iz nuklearne elektrane Krško je bila upola manja', kaže Perica Jukić.

Odluka o izvlaštavanju HEP-a i oduzimanju 50-postotnog osnivačkog udjela donesena je jednostrano. Nakon 10-godišnje arbitraže Hrvatskoj je dano za pravo. Slovenija je dužna obeštetiti HEP.

'Ja bih preporučio Upravi i Nadzornom odboru da uložimo u Sloveniju i uđemo na slovensko tržište', rekao je Ivan Vrdoljak.

Taj novac najvjerojatnije će biti uložen u nove projekte. Građani neće osjetiti razliku. Računi neće biti niži, jer u odnosu na godišnje prihode i ulaganja HEP-a ovih 40 milijuna eura i nisu tako velik iznos. No s tim se Slovenci ne bi složili.

'To je grozna stvar za proračun, u situaciji u kojoj znamo da je još uvijek zahtjevna', rekao je slovenski premijer Miro Cerar. Tu se radi o relativno velikim financijskim sredstvima pa će Slovenija očigledno morati platiti visoku cijenu.

'Gdje god se kače s nama na kraju izgube. Nama je konkretno bila najdraža Ljubljanska banka. Tu se zaista radilo o otimačini privatne imovine tisuća naših ljudi', rekao je Zoran Milanović .

A HEP je raspadom Jugoslavije ostao i bez velikih investicija na teritorijima drugih država. Postupci su u tijeku. Odgovorni se nadaju pozitivnim ishodima. Procjenjuje se da samo Elektroprivreda Srbije HEP-u duguje više od 2 milijarde eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook