Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sat dulje za san

Je li ovo posljednje pomicanje sata? Uskoro počinje zimsko računanje vremena

Prije Noći vještica, očekuje nas noć pomicanja kazaljke na satu, odnosno zimsko računanje vremena. Idućeg vikenda u noći sa subote na nedjelju. S obzirom na to da godinama slušamo priče o ukidanju sezonskog računanja vremena, reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić provjerila je je li ovo posljednje pomicanje sata. Evo odgovora!

"Mislim da je to nepotrebno jer biološki funkcionira čovjek na jedno vrijeme, i onda kad se to dogodi, onda smo jedno mjesec dana nam treba da se vratimo“, kazao je Zadranin Mladen.

Jer, zimi kazaljke vraćamo jedan sat unatrag pa spavamo sat dulje nego ljeti, a dani su nam kraći.

Pomicanje sata - 5 Pomicanje sata - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Nevenka iz Zadra kaže da je njoj svejedno, budući da je u mirovini no smatra da je za druge ljude to bitno.

"Ne znam čemu to? Ako je priroda već odavno napravila svoje“, poručuje Zdenka.

A prirodno i pravo vrijeme je, smatraju astronomi, onda kad je Sunce u podne u meridijanu i točno na jugu. Sve ostalo je na zakonodavcu, odnosno, u ovom slučaju, na Europskom parlamentu na čiju bi adresu trebale stići odluke iz svake od zemalja članica.

Pomicanje sata - 5 Pomicanje sata - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Tamo se još 2018. raspravljalo o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena. Godinu poslije, donesena je i rezolucija na tu temu, četiri milijuna građana Europske unije u anketi se izjasnilo da je za prestanak pomicanja sata. I Hrvatska je načelno bila za ukidanje.

Pomicanje sata - 5 Pomicanje sata - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Do dogovora nije došlo, a cijela tema pada potpuno u drugi plan dolaskom koronavirusa i krize koja je zaokupila cijelu javnost“, kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan te dodala: "Smatram da, iako nemam osobnih nikakvih problema prilikom pomicanja sata, velik broj građana, koji mi se redovno javlja, i 4 milijuna građana koji su potpisali ovu peticiju, obvezuje svakoga tko donosi odluke, da ovu temu ne zanemari.“

Pročitajte i ovo Europski parlament KADROVSKA KRIŽALJKA Igre iza kulisa u Europskom parlamentu: Što se skriva iza kontroverznog imenovanja novog glavnog tajnika?

Pročitajte i ovo Juan Fernando López Aguilar, predsjednik obora LIBE SLOBODA KRETANJA U EU Uskoro konačna odluka o ulasku Hrvatske u Schengen: "Glasanje je u listopadu"

A to je u našem slučaju Vlada, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Odakle poručuju: "S obzirom na to da je rad na Direktivi zamrznut, i dalje ostaje sve po starom." Dodaju da su sve države članice, uključujući i Hrvatsku, u obavezi mijenjati računanje vremena dva puta godišnje.

Pomicanje sata - 5 Pomicanje sata - 4 Foto: DNEVNIK.hr

A dok se ta odluka ne promijeni, jedino što nam ostaje jest prilagoditi se.

Više o ovogodišnjem pomicanju sata pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Jurišić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene