Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drastično poskupljenje

Novi šok za građane! Dnevnik Nove TV doznaje da Vlada neće intervenirati u cijene goriva: Pogledajte koliko će stajati benzin, a koliko dizel

S novim tjednom cijene goriva u Hrvatskoj mogle bi dosta porasti. Dnevnik Nove TV doznaje da Vlada u ponedjeljak neće intervenirati u cijene.

Od utorka bi moglo doći do drastičnog poskupljenja goriva. Prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama, Dnevnik Nove TV doznaje da bi cijena litre eurodizela, prema važećoj Vladinoj formuli, trebala porasti za čak kunu i 14 lipa, odnosno na 13,44 kuna.

Cijena eurosupera 95 umjesto aktualne 10,72 kune trebala bi iznositi 11,10 kuna. Najveći rast cijene, od čak kunu i 31 lipu po litri, trebao bi zabilježiti plavi dizel.

Prema važećoj formuli i prošlog tjedna trebale su porasti cijene goriva, pa je premijer odlučio zamrznuti cijene i idućih sedam dana.

Da Vlada nije ovaj tjedan zamrznula cijene - one bi bile i više od onih koje nas očekuju idući tjedan. Litra eurodizela stajala bi 13,77 kuna, benzina 11,95 kuna, a litra plavog dizela stajala bi 10 kuna i 13 lipa.

Vlada neće intervenirati u cijene goriva 

Vlada sutra neće intervenirati u cijene goriva, potvrdili su Dnevniku Nove TV s Markova trga. Od sljedećeg tjedna tako više nema zamrzavanja cijena goriva. To znači novi šok za građane.

"Moramo danas ili sutra napuniti iako nas to neće spasiti. Nažalost, mi penzioneri, kako ćemo ostati živi? Ali moramo poštivati", smatra Karna.

U panici više ne moraju biti ni mali distributeri goriva jer je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović odlučio ispuniti obećanje dano ranije ovog tjedna na zajedničkom sastanku.

Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva, ističe da su im troškovi još uvijek viši nego što uspiju zaraditi.

"Gospodin ministar je obećao da će prestati regulirati cijene na način da ih zamrzne, da ćemo imati tu premiju od 65 lipa, a nakon toga bismo trebali imati modus cijene koja nam omoguće da stabilno poslujemo, da ne idemo u minus", ističe Miljavac.

Obećana je bila pomoć i ribarima. U protivnom će, kažu, uz ovakav rast cijena plavog dizela ribarski brodovi morati ostati vezani uz kraj, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

"Imali smo jednu korektnu najavu, i od samog premijera, mi od ministrice i od ljudi iz uprave, ali do danas od toga još uvijek ništa. Bojim se da će biti vrlo, vrlo teška, vrlo neizvjesna i za mnoge kobna ova zima koja je ispred nas. Po mom mišljenju država mora ograničiti cijene jer nismo samo mi ugroženi, ugroženi su i poljoprivrednici i druge skupine obrta i poduzeća", upozorava Petar Baranović iz Odbora za ribarstvo pri HPK-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok za novčanike Dnevnik Nove TV doznaje: Od utorka značajno poskupljenje goriva, pogledajte nove cijene

Autoprijevoznici već su cijenu goriva prelili na cijenu karata, a sada nam slijedi - još jedno poskupljenje. "U stvarnosti to će opet raditi pritisak na prijevoznike da reguliraju nove cijene karata. Cijene su već otišle gore početkom školske godine, tako da su se za otprilike 20 posto cijene korigirale. Ne znam koliko će dugo još Vlada moći zamrzavati, mi vidimo da je u okruženju sve manje i manje regulacije", ističe Hrvoje Meštrović iz Udruge javnolinijskih prijevoznika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovisni o maržama Petrol nakon Vladine intervencije u cijenu goriva: "Ako se nastave ovi uvjeti, bit ćemo primorani poduzeti određene mjere"

Vladin intervencionizam, smatra bivši ministar gospodarstva, dugoročno može uzrokovati još jedan problem - nestašicu. "Ako zamrzavanje cijena dovodi u gubitke bilo koga u lancu snadbijevanja, onda to zamrzavanje nema više svrhe jer s jedne strane možda i štitimo potrošača, a s druge strane dovodimo u probleme snadbijevače nafte, tako da u tom slučaju možemo ostati bez nafte", upozorava ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić.

Jedno je sigurno, nema formule za cijenu goriva po kojoj bi svi akteri u društvu bili zadovoljni.

 

Više o cijenama goriva pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene