Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Možda još samo uragan nije ove godine poharao Slavoniju, ali od ekstremno jake zime, preko kiša i poplava, Slavonija sada trpi od nove nepogode - milijardi komaraca.


Oni su prije svega izuzetno dosadni, a njihovi ubodi mogu izazvati jedino blaže oblike alergije. Ipak, valja spomenuti kako su i komarci svake godine, sve veći, mutiraju, pojavljuju se nove vrste, a ubodi i njihove posljedice su neugodniji i duže traju. Borba protiv komaraca vodi se i iz zraka i sa zemlje, međutim, ove godine sve je kasnilo zbog kiša pa je tretiranje počelo tek krajem svibnja. Ove sezone je bilo čak tri izlijevanja rijeka pa je i komaraca tri puta više nego inače. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je tolerantan broj uboda u 15 minuta 15. Koliko je to u Osijeku? Zna biti i pet puta više.

Vezani članci Crna slavonska svinja sve traženija - 1 Što je tajna crnog slavonskog blaga? Iako su dosta skuplje, prodaju se kao od šale: "Kod njih ovo nikada nećete naći" Atlas tradicionalnih okusa - 1 Predstavljen Atlas tradicionalnih okusa, a kuhar otkrio što najviše vole jesti Vatreni

Uživanje u prirodi postalo je nemoguće. Osječane nervira preko 60 milijardi komaraca. Trostruko više nego inače. Za sve je kriva vlaga i visoke temperature. 'Za komarce je najbolje kad je iznad 15 stupnjeva. Tad se najviše razvijaju ličinke, a onda i komarci', ističe Stjepan Rudan, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osijek.

Njihov se broj utvrđuje pomoću nove metode. CDC sklopka američka je umotvorina. 'Ona ima ventilator pomoću kojeg se skupljaju komarci u mrežicu, a privlači ih suhi led u zelenoj vreći', objašnjava mr. Ivan Vrućina iz Odsjeka za biologiju. Potom slijedi mukotrpno prebrojavanje i razvrstavanje. Samo u Slavoniji i Baranji ima 23 vrste komaraca. Osim što su dosadni i bodu, bolestima ne prijete.

'Događalo se i da bude 100 uboda u 15 minuta. Međutim tu se odmah reagira, ali uglavnom se kreće između 10 i 60 uboda u 15 minuta', kaže Rudan. Zaprašivanje iz zraka zakon je zabranio, osim u zelenom pojasu. Spasiti se jedino može zaprašivanjem iz automobila, ili kojim narodnim receptom, poput konjske balege, koja se zapali i čiji dim komarce navodno tjera. U pomoć je ove godine priskočila i županija sa dva milijuna kuna. Sedam općina dobit će pomoć za borbu protiv letećih krvopija.

Županija je pronašla sredstva za najugroženije općine i na svaku njihovu kunu, dodat će još jednu. To su općine uglavnom uz Kopački rit gdje je tretiranje zabranjeno zbog zaštićenog nacionalnog parka. Danas svaki Osječanin za tretiranje komaraca godišnje plati 160 kuna.