Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevolja za nevoljom

Istekao rok nakon pojave opake bolesti u Slavoniji. Hoće li uopće biti domaćeg kulena i šunki? "Sve je ove godine protiv nas"

Aktualno Galerija Slobodan Stanković i Marina Bešić Đukarić Slobodan Stanković i Marina Bešić Đukarić Foto: DNEVNIK.hr Slavonski svinjci - 3 Slavonski svinjci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Slavonski svinjci - 2 Slavonski svinjci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Slavonski svinjci - 1 Slavonski svinjci - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Slavonski svinjci - 4 Galerija 1/5 >>
Iako bi u studenom tek počeli oštriti noževe, Slavoncima je već istekao rok za svinjokolju. Zbog afričke svinjske kuge, životinja su se morali riješiti svi koji nemaju zaštićene svinjce. Do kraja ovog mjeseca isto čeka i ostatak Hrvatske. Svinje će moći držati i klati samo oni koji imaju dodatne ograde, čvrste objekte, dezo-barijere, a u nekim slučajevima i tuševe.

Adam Matković iz Bocanjevaca zaklao je sve svoje svinje. Svinjac je morao isprazniti jer je to obveza za sve objekte s nižom kategorijom. Rok je istekao jučer. U Osječko-baranjskoj županiji tišina se uvukla u ukupno 4000 svinjaca. Zamrzivač je postao najtraženiji kućanski uređaj, a u kobasicama je završilo neplanirano više mesa.

Pojava afričke svinjske kuge promijenila je pravila. Svinje se ubuduće mogu držati samo u objektima s trećom ili višom kategorijom.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić kaže da po slavonskim selima većina ima svinje i da se bolest širi. 

"Toga u europskim zemljama nema, ovakav način držanja životinja. Imate velike farme, imate velike posjede gdje se poštivaju biosigurnosne mjere", napominje. Upravo je ljudski faktor, upozorava struka, proširio virus istokom Hrvatske. U zonama ograničenja bilo je i ilegalne prodaje, te nedopuštene svinjokolje, zbog čega su inspektori oduzimali meso.

Propisane su i novčane kazne: 660 eura za fizičku osobu, 1060 za nositelja OPG-a, 1320 eura za obrtnika i više od 13 tisuća za pravnu osobu koja se ogluši na naredbu ministarstva.

Adam Matković kaže da bi volio držati svinje za svoje potrebe. 

"Kada ispraznim duboko smrzavanje da mogu nadopuniti", kaže. 

Sa svinjama po selima izumire i tradicija. Štefica Perošević iz Ladimirevaca kaže: "Ne znam da u ovoj ulici više uopće tko ima svinje, ne vjerujem". Istu sudbinu čeka i ostatak Hrvatske. Do kraja studenog svi svinjci nulte, prve i druge kategorije moraju biti prazni.

Hoće li biti domaćeg kulena i šunki?

Studeni je vrijeme i za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Hoće li uopće biti kulena, šunki i koliko će se to plaćati?

"Velik je broj proizvođača u Slavoniji i Baranji koji živi upravo od prerade mesa, ovdje u Branjinom Vrhu izgrađena je cijela Kuća baranjskih kulena s pogonima i komorama, ali za proizvodnju su potrebne svinje, a njih je sada manje i to zbog tri razloga - bolesti, zabrane prometovanja u krugu 20 kilometara od žarišta, i ove odluke da se svinje više ne mogu držati u nezaštićenim objektima", kaže reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić. 

Voditelj Kuće baranjskih kulena Slobodan Stanković pojašnjava kako se situacija odražava na proizvodnju kulena, gdje će proizvođači nabavljati svinjsko meso, hoće li biti manje kulena, kulenovih seka i hoće li i koliko biti skuplji.

"Imamo problem s proizvodnjom, veliki problem. Na našem prostoru svinje još uvijek nisu pod afričkom svinjskom kugom, ali ne možemo doći na red za svinjokolju. Trebali smo već krenuti, ali smo odgodili to za mjesec dana. Sad su nam opet to odgodili. U panici smo, bojimo se. Svinja je puno manje, bojimo se da će na godinu doći veći problem, ljudi koji tove svinje za nas se boje. Kraj godine će donijeti opet problem. Naše svinje trebaju biti teške barem 170 kila, prema propisima EU-a.

Na toj je osnovi zaštićen baranjski kulen. Mi ne možemo otići u dućan i kupiti meso za baranjski kulen. Mi smo tek u problemu. Cijene su već sad veće za 20, 30 posto. Negdje i 50 posto. Ne znamo što će i kako će biti dalje. Mi sad kulen prodajemo za 40 eura, možda možemo ići na 50, ali jako teško. Jedan dio stranaca nam više neće stati kad prolaze, boje se afričke svinjske kuge, nisu sigurni. Nisu spremni dati 50 eura. Ja mislim da će se cijene sada kretati 20, 25 eura za kilogram slanine, kobasica.

Morat će biti skuplje. Imamo i nedostatak paprike. Nju je potukao led. Sve je ove godine protiv nas. I ratarenje je problem i stočarstvo. Ne znamo što će biti dalje", rekao je. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene