Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afrička svinjska kuga

Slavonija bez svinjokolje: "Kako sada živjeti dalje, ne znam."

Aktualno Galerija Pršut Pršut Foto: Dnevnik Nove TV Svinje - 1 Svinje - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Svinje - 2 Svinje - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Svinje - 3 Galerija 1/4 >>
Zbog Afričke svinjske kuge do sada je usmrćeno 17.000 svinja na 814 gospodarstava. Njihovi vlasnici ove zime neće imati tradicionalnu svinjokolju jer uzgojem svinja ne smiju se baviti cijelu jednu godinu. Svinjokolja u dvorištima tamo je zabranjena i onima kojima svinje nisu usmrćene, pa je i u Saboru postavljeno pitanje – što će biti s ovom tradicijom? Odgovore donosi reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

U Slavoniji svinjci sablasno prazni. Josip Krznarić se i dalje po navici budi u zoru kako bi nahranio svinje, ali njih više nema. Zbog afričke svinjske kuge, ostao je bez svih 20 svinja koje su usmrćene. "Kad se kod susjeda pojavilo, šta, kod mene neće, hrabrost, ovo, ono. Međutim subota ujutro, ide se hraniti a krmača leži mrtva. Sve lađe tonu. Gotovo je znači sve", objasnio je.

Pročitajte i ovo Požar na Žitnjaku nema ozlijeđenih FOTO Na Žitnjaku vatra šikljala nekoliko metara u zrak: "Bez hale nastalo je nekih 40 do 50 tisuća eura štete"

I kod njegove susjede Danice Buconjić, svinjci su prazni. A kada su svinje usmrćene, njezin je suprug završio na operaciji srca. "Kako sad živjeti dalje, ne znam. Stari smo. To nam je bio izvor. On ima malu mirovinu i to nam je bio izvor. Izvor da bolje živimo."

Josip dodaje da je "to rađeno s ljubavlju. Ta svinja je nama bila sve. Sad je to sve prazno. Kažu, doći će odšteta ali pitanje je šta nagodinu? Šta ćemo jesti ove zime? Novci kao novci, to dođe i prođe. Šta onda? Nema kulena, nema kobasice."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zemlja-zrak VIDEO S nevjerojatnih 4,42 upravljao automobilom pa sletio s ceste: Sve je ulovljeno na snimci

Marko Mayer je ovogodišnju svinjokolju prekrižio u trenutku kada je gledao svoje mrtve svinje ispred vlastite kuće. Taj trenutak nikada neće zaboraviti. "Ne znam kako ćemo dalje. Ja sam još uvijek pod tim dojmom svega kako se to izdešavalo, bez ikakve najave su došli tu uljetili u dvorište. Ja i moj bolesni otac smo morali njima pomoći usmrćivati, ubijati te svinje...izvlačiti ih van traktorom po cijelom dvorištu razvlačiti. Meni je to bilo užasno!"

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, i onima kojima nisu usmrćene svinje, zabranjena je trgovina svinjama, ali i obrada mesa u dvorištu. Stoga, i u hrvatskom je Saboru, premijeru postavljeno pitanje.

Pročitajte i ovo Paraziti u ribi Valja pripaziti VIDEO Žena kupila srdele, a kad je došla kući i otvorila ih - šokirala se: "Nešto se miče"...

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista pitao je "hoće li ove jeseni biti svinjokolje u vukovarsko-srijemskoj županiji u dvorištima?" Premijer Plenković je odgovorio: "Prvo što smo napravili je program potpore sektoru svinjogojstva vrijedan 7 i pol milijuna eura. Drugi program za naknadu gubitaka u sektoru svinjogojstva za životinje otpremljene na klanje vrijedan 5 milijuna eura. I treće program pomoći vrijedan 15 milijuna eura."

Svinjogojstvom, na farmama gdje je zabilježena Afrička svinjska kuga, ne smije se baviti cijelu jednu godinu, ali i nakon toga "nešto ćemo morati mijenjati. Ili teliće ili janjiće, nešto ćemo morati promijeniti", rekao je Josip. Mnogi se pitaju hoće li ikada više uzgajati svinje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene