Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Linić odgovorio Kolakušiću

'Pljačka stoljeća je 45 milijardi neplaćenih računa, što smo zatekli 2012. godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić reagirao je na prozivke suca zagrebačkog Trgovačkog suda, Mislava Kolakušića.

Ministar financija Slavko Linić gostovao je u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija gdje se osvrnuo na slučaj predstečajnih nagodbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahtjev za ocjenu ustavnosti 11 članaka zakona zbog kojih bi mogle PROPASTI sve predstečajne nagodbe Slika nije dostupna Dalekovod zatražio promjenu suca Turudić: U demokratskom društvu nije normalno da se jedna vlast miješa u drugu

Upitan za komentar izjave suca Mislava Kolakušića, koji je u emisiji javne televizije izjavio da je riječ o zakonu koji je dozvolio legalnu pljačku, Linić je izjavio kako Vlada i Kolakušić imaju drugačija polazišta.

'Zna se da u stečajnim postupcima nikad nije dan odgovor gdje je novac. Nama je u interesu spašavanje radnih mjesta i to je bit predstečajnih nagodbi', rekao je Linić i dodao kako su poslovne banke zbog lijenosti sudaca odbile dati jamstva.

Sudac Kolakušić: 50 mlrd kuna je u nečijim vikendicama, jahtama, računima, polugama

'Sporni sudac'

'Postotak prigovora vezanih uz predstečajne nagodbe pokazuje da to i nije toliko veliki problem. Postoje jasni propisi koji govore kako nezadovoljan vjerovnik može zaštititi svoja prava jednako kao što to može na sudu. Svaka stranka u postupku ima pravo na zaštitu. Tragedija je da je izvršna vlast ostala sama u stvaranju načina rješavanja problema u gospodarstvu. Sporni sudac pokušava izazvati nered', rekao je Linić.

Ministar financija istaknuo je kako stečajevi nisu davali odgovor i uvijek završavali s likvidacijom te su se iz njih vrlo rijetko dobili pozitivni odgovori.

'Predstečajna nagodba je dobrovoljni dogovor. Prva faza stečaja trebala bi biti dogovor gdje vjerovnici s dužnikom nalaze rješenje, a to je bit predstečajne nagodbe. Mogućnost zlouporabe je vrlo mala. Zaštitili smo najslabije i doprinose za mirovinsko.'

Upitan ima li na DORH-u prijava oko predstečajnih nagodbi ministar je odgovorio kako je zasada eksploatiran slučaj rovinjske Mirne i Čazme koja je od strane DORH-a zaustavljena na sudu.

'To su predmeti za koje znam da su u postupku', rekao je Linić.

Negativan imidž

Komentirao je i izjavu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka koji tvrdi kako DORH mora istražiti Kolakušićeve optužbe.

'13% države je pljačka stoljeća? Pogledajte kako politička poruka može stvoriti negativni imidž, a brojke to toliko jasno demantiraju. Imamo tijela progona koja rade svoj posao. Pljačka stoljeća, ako baš hoćete, je 45 milijardi neplaćenih računa, a to smo zatekli 2012.', kad smo došli na vlast!

Linić je dodao i kako neće dizati tužbu za klevetu protiv Kolakušića.

'Ja to smatram dijelom polemike, neprekidnih osporavanja i napada. Nije lako biti dužnosnik vlade u ovakvom okruženju. Ono što mene teško pogađa je to da uz sve te mjere - nema gospodarskog rasta. Ali, vjerujem da se na ovaj način više pozitivnih poruka daje poduzetnicima. Vlada je u borbi da njima jamči sigurnost, jamči brzinu, rokove plaćanja', rekao je Linić.

Upitan je li iza njega dosad najburniji politički tjedan odgovorio je:

'Ne. Bila je moja nepromišljena glupost sjesti u zadnji red. Reakcije o tome samo potvrđuju da treba razmišljati zaista o svakom potezu.'

Oko rebalansa proračuna odgovorio je kako se ovaj tjedan očekuje rasprava oko prihodovne strane.

Upitan očekuje li da će ostati ministar financija odgovorio je: 'Ja mogu raditi i u tom dijelu zasad nemam nikakvih osporavanja.' (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene