Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar financija Slavko Linić reagirao je na prozivke suca zagrebačkog Trgovačkog suda, Mislava Kolakušića.


Ministar financija Slavko Linić gostovao je u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija gdje se osvrnuo na slučaj predstečajnih nagodbi.

Vezani članci Slika nije dostupna Turudić: U demokratskom društvu nije normalno da se jedna vlast miješa u drugu Slika nije dostupna Linić uzvraća sucu: 'Ovo rješenje optužuje izvršnu vlast da se bavi kriminalom'

Upitan za komentar izjave suca Mislava Kolakušića, koji je u emisiji javne televizije izjavio da je riječ o zakonu koji je dozvolio legalnu pljačku, Linić je izjavio kako Vlada i Kolakušić imaju drugačija polazišta.

'Zna se da u stečajnim postupcima nikad nije dan odgovor gdje je novac. Nama je u interesu spašavanje radnih mjesta i to je bit predstečajnih nagodbi', rekao je Linić i dodao kako su poslovne banke zbog lijenosti sudaca odbile dati jamstva.

Sudac Kolakušić: 50 mlrd kuna je u nečijim vikendicama, jahtama, računima, polugama

'Sporni sudac'

'Postotak prigovora vezanih uz predstečajne nagodbe pokazuje da to i nije toliko veliki problem. Postoje jasni propisi koji govore kako nezadovoljan vjerovnik može zaštititi svoja prava jednako kao što to može na sudu. Svaka stranka u postupku ima pravo na zaštitu. Tragedija je da je izvršna vlast ostala sama u stvaranju načina rješavanja problema u gospodarstvu. Sporni sudac pokušava izazvati nered', rekao je Linić.

Ministar financija istaknuo je kako stečajevi nisu davali odgovor i uvijek završavali s likvidacijom te su se iz njih vrlo rijetko dobili pozitivni odgovori.

'Predstečajna nagodba je dobrovoljni dogovor. Prva faza stečaja trebala bi biti dogovor gdje vjerovnici s dužnikom nalaze rješenje, a to je bit predstečajne nagodbe. Mogućnost zlouporabe je vrlo mala. Zaštitili smo najslabije i doprinose za mirovinsko.'

Upitan ima li na DORH-u prijava oko predstečajnih nagodbi ministar je odgovorio kako je zasada eksploatiran slučaj rovinjske Mirne i Čazme koja je od strane DORH-a zaustavljena na sudu.

'To su predmeti za koje znam da su u postupku', rekao je Linić.

Negativan imidž

Komentirao je i izjavu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka koji tvrdi kako DORH mora istražiti Kolakušićeve optužbe.

'13% države je pljačka stoljeća? Pogledajte kako politička poruka može stvoriti negativni imidž, a brojke to toliko jasno demantiraju. Imamo tijela progona koja rade svoj posao. Pljačka stoljeća, ako baš hoćete, je 45 milijardi neplaćenih računa, a to smo zatekli 2012.', kad smo došli na vlast!

Linić je dodao i kako neće dizati tužbu za klevetu protiv Kolakušića.

'Ja to smatram dijelom polemike, neprekidnih osporavanja i napada. Nije lako biti dužnosnik vlade u ovakvom okruženju. Ono što mene teško pogađa je to da uz sve te mjere - nema gospodarskog rasta. Ali, vjerujem da se na ovaj način više pozitivnih poruka daje poduzetnicima. Vlada je u borbi da njima jamči sigurnost, jamči brzinu, rokove plaćanja', rekao je Linić.

Upitan je li iza njega dosad najburniji politički tjedan odgovorio je:

'Ne. Bila je moja nepromišljena glupost sjesti u zadnji red. Reakcije o tome samo potvrđuju da treba razmišljati zaista o svakom potezu.'

Oko rebalansa proračuna odgovorio je kako se ovaj tjedan očekuje rasprava oko prihodovne strane.

Upitan očekuje li da će ostati ministar financija odgovorio je: 'Ja mogu raditi i u tom dijelu zasad nemam nikakvih osporavanja.' (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju