Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slavicu molili da ne šalje djecu u pakao Kornata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasac koji je bio u helikopteru poslanom na Kornat svoje šokantno svjedočenje iznosi anonimno, ali u dogovoru s ostalim vatrogascima, i spreman je uskoro javno progovoriti o punoj istini.

Sugovornik Novog lista na svoje je uši čuo kako je Ivica Crvelin molio zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik da mu, ako već mora on ići, poštedi sina Antu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Klarić svjedočio: 'Pomoć nije dolazila' 'Slavica se ponašao poput Staljina' Slika nije dostupna Optužnica na 60 stranica Počinje suđenje Draženu Slavici

"Joško Klarić, otac poginulog Dina Klarića, zatražio je od Slavice da ne šalje djecu u pakao na Kornatima, no on je na sve odbrusio: Nema priče, slušajte zapovjedi!", govori potreseni vatrogasac. Nakon toga, helikopter je uzletio.

25 vatrogasaca ukrcalo se u helikopter smrti; dvojica vatrogasaca iz DVD-a Zablaće morali su napustiti helikopter jer je bio pretežak, što im je spasilo život; trojica vatrogasaca ostala su na mjestu na koje se helikopter spustio tražiti mobitel koji im je ispao iz helikoptera, što ih je spasilo; šestorica su ostala gasiti požar u Kravljačici i tako se spasili – preostalih 14 vatrogasaca bačeno je u smrt: šestorica su izgorjela, sedam je teško ozlijeđeno, od kojih je jedan preminuo u bolnici, dok je jedan, Joško Klarić, zbog signala otišao na uzvisinu tražiti pomoć Sugovornik Novog lista je preživio jer je zajedno s još petoricom svojih kolega iskočio iz helikoptera u uvali Kravljačica, koja je oko osam kilometara udaljena od mjesta stradanja šestorice vatrogasaca. 

"Dečki, obranite objekte i dobro se čuvajte", poručio im je iz helikoptera na rastanku zapovjednik Klarić. "U Kravljačici je vatra ugrozila kuće, pa smo ih pokušali obraniti", objasnio je.

I uspjeli su, ali ne s naprtnjačama koje su bile bez vode, niti s patkom, pumpom koju su bez razloga vukli sa sobom, jer je more bilo predaleko da je napune. "Kuće smo spasili maslinovim granama, bez vode!", naglašava optužujući: "Rekli su nam da će voda biti osigurana, no voda nije stigla".

Naredba za gašenje mimo pravila struke 

Druga skupina, na čelu s Klarićem, bila je, po Slavičinoj zapovijedi, bačena na čelo požara, nekoliko kilometara dalje, potpuno nepripremljena za sve što će uslijediti.

Ubačeni su u kotlinu, tako da stradali vatrogasci nisu imali pojma što se događa oko njih. I to potpuno mimo pravila struke, jer takav požar, uz toliko snažan vjetar, nije moguće gasiti frontalno, s čela požara, nego samo bočno.

U Hrvatskoj trenutno postoji samo jedan helikopter opremljen i prilagođen za medicinski prijevoz putnika. Iako liječnici još od 2003. godine traže nove medicinski opremljene letjelice, rezultat je do današnjeg dana nikakav. Jedini opremljen helikopter prilagođen za medicinske potrebe nalazi se u posjedu Oružanih snaga Republike Hrvatske. Riječ je o ruskom Mi17, dok ostale letjelice ne zadovoljavaju ni minimalne uvjete za prijevoz bolesnika. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček rekao je Novom slitu kako je Vlada svjesna nedostatka medicinski prilagođenih letjelica i vozila, ali da se i taj problem rješava i da su upravo u nabavci desetak novih helikoptera. Klarić im je na rastanku rekao da će ostati u kontaktu mobitelom, ali poznato je da je na Kornatima signal mobitela slab.

Vatrogasac s kojim je pričao Novi list, oko 13,30 sati zadnji se put čuo sa zapovjednikom Klarićem.

Ante Juričev, jedan od stradalih, poslao je svom ocu Mirku u Vodice poruku da ih vatra opkoljava i da hitno trebaju pomoć i izvlačenje, no ni pomoći ni evakuacije za njih više nije bilo.

"Laž je da se sve to dogodilo poslije 16 sati, jer se užas dogodio puna dva sata ranije", tvrdi vatrogasac.

Kako svjedoči, upravo je Slavica naredio da se požar ima gasiti s čela, gdje je iz helikoptera i izbačena kruška – rezervoar s dvije tisuće litara vode iz kojeg se pune naprtnjače na leđima vatrogasaca koje nose samo 25 litara vode.

No, stradali vatrogasci nisu imali vremena stići do kruške s vodom, koja je izbačena cijeli kilometar dalje od njih, niti su stigli staviti vatrogasnu opremu na sebe. Vatra je bila brža.

"Takav požar ne bi na takav način uspjeli ugasiti ni s punim naprtnjačama, a kamoli s praznim", objašnjava. Joško Klarić otišao je na uzvisinu kako bi dosegao signal mobitela, što mu je spasilo život.

Slavica je, a ne Joško Klarić, izdavao zapovijedi 

Skupina iz Kravljačice i sugovornik Novog lista tek su u ranim jutarnjim satima shvatili da se dogodila tragedija, ali u tom trenutku nisu ni slutili kolikih razmjera.

"Oko dva ujutro iz uvale Šipnate krenuli smo po poginule. Prepoznao sam Dina Klarića. Pored pougljenisanih tijela bila je razbacana oprema – vatrogasne jakne, čizme i prazne naprtnjače, koju nisu stigli staviti na sebe. Jednog poginulog našli smo 200 metara od ostalih, jer je vjerojatno pokušavao pobjeći iz vatrenog obruča. Nedostajalo mu je samo stotinjak metara da uspije", rekao je potreseno.

Sugovornik Novog lista je profesionalni vatrogasac, zna o čemu govori i tvrdi da je Slavica, a ne Joško Klarić, izdavao zapovijedi.

"Nitko ne može tvrditi da je Klarić pogriješio, jer to nije istina!", naglašava šibenski vatrogasac postavljajući odgovornima pitanje: Zašto su vatrogasni zapovjednici pustili djecu od 16 godina u vatreni pakao, dok su oni ostali u svojim vatrogasnim bazama?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene