Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve skuplji život

Rastu računi za struju za dio poduzetnika, doznajemo do kada je moguće braniti cijenu za domaćinstva

Aktualno Galerija Nenad Kurtović Nenad Kurtović Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Ćorić Tomislav Ćorić Foto: DNEVNIK.hr Nikola Požgaj Nikola Požgaj Foto: DNEVNIK.hr +0 Priopćenje HEP-a Galerija 1/4 >>
Skuplja struja brine dio poduzetnika, koji već razmišljaju kako novi udar nadoknaditi. Dok vlada i HEP brane cijenu struje za kućanstva, mi smo provjerili do kada je to moguće činiti.

Tvornica parketa struju plaća po nižoj cijeni od tržišne jer ju je dogovorila prije dvije godine, ali ugovor im istječe iduće. Poskupljenje struje neće moći izbjeći.

"Razina potrošnje je oko milijun eura godišnje. Povećanje od 30-40 posto, možete si zamisliti koliki je to udar. Ako smo izvozno orijentirani, mi ćemo to pretočiti u finalnu cijenu proizvoda i to je u redu. Ali, hrvatski potrošač ne može plaćati kvalitetan proizvod jer mu je preskup", rekao je Nikola Požgaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nagrade i za 2. i 3. mjesto Traži se najbolji hrvatski radnik koji se ističe po radnoj etici i velikom srcu: Dobit će 100.000 kuna u gotovini

Pročitajte i ovo Velibor Mačkić i Mislav Bago - 1 Mačkić kod Bage Predsjednikov savjetnik o nestašici sirovina i hrvatskoj ekonomiji: "Ključno je da Hrvatska odluči da je divna zemlja za rad, a ne odmor"

Cijene energije mjesecima rastu. Plin, nafta, struja. Savjetnik za energetsko tarifiranje u udruzi "Splitski potrošač" ipak uvjerava:

Nenad Kurtović kaže: "40 posto rasta energije znači da će njihovi računi rasti 20 posto, jer je energija pola računa."

Cijena struje u Europi pod dodatnim je pritiskom zbog plana manje emisije ugljičnog dioksida. Iz HEP-a tek potvrđuju da će se trenutačne visoke cijene ugovaranja na tržištu odrazit će se na cijenu struje koja će se konzumirati u 2022., 2023. pa i 2024. godini.

Za kućanstva računi zasad ostaju isti

Za kućanstva - računi zasad ostaju isti.

"Moja je procjena, ovisno kakva će biti zima, kakva će biti situacija s plinom, HEP bi to mogao držati po kontrolom još dva kvartala. Osam mjeseci smo mirni", dodaje Kurtović.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić je izjavio: "Vlada je tu da stvori uvjete za rast životnog standarda, prije svega povećanje investicija, BDP-a, što se prelijeva na rast plaća i mirovina. Tako vlada reagira."

Prosječna neto plaća u godinu dana porasla je za 400 kuna. Ali sve skuplji je život. Ulja, meso, kruh, povrće, gorivo, računi za vodu - sve je išlo gore. Umirovljenicima je posebno teško. Prosječna mirovina je 2800 kuna.

Zbog skuplje energije, ali i sirovine, radnici bi mogli biti na udaru.

"Ako vam poskupi energija onda morate negdje rezati, na drugu stranu." Na ljudima? "Nije popularno reći, ali morat ćemo se prilagoditi svi skupa", dodao je Požgaj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene