Hrvatska je ušla u crveno. ECDC objavio je danas novu korona kartu na kojoj je cijela Hrvatska u crvenoj zoni.

Galerija Valentina Baus - 1 Valentina Baus - 2 Valentina Baus - 3 +0 Valentina Baus - 4

Što crvena koronakarta znači za Hrvate?

Vezani članci Alemka Markotić - 2 Kada bi se mogao proglasiti kraj pandemije? "Kina ima velik broj oboljelih, puno je umrlih..." Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Preminulo osam oboljelih, na respiratoru 22 osobe

Hrvatima u Hrvatskoj to ne znači - ništa. Na snazi ostaju iste mjere i tu se apsolutno ništa neće promijeniti.

No, ako se odlučite ići na putovanje, to je druga stvar. Svaka zemlja unutar Europske Unije može Hrvatu koji dođe u posjet toj zemlji prilikom ulaska uvesti dodatna ograničenja.

Ako, recimo, dolazite iz crvenog područja, može se odrediti da se bez obzira na COVID potvrdu obavezno morate testirati ili čak ići u karantenu.

Zasad većina zemalja, ako ste dva puta cijepljeni, ne uvodi dodatna ograničenja. Postoje ograničenja za one koji nisu cijepljeni.

Ako niste cijepljeni i ulazite u, primjeric, Belgiju iz visokorizične zemlje trebat ćete se nakon sedam dana testirati.

Što sa strancima koji su trenutačno u Hrvatskoj i tek se trebaju vratiti u svoju zemlju?

Situacija je slična. Bilo koja država može reći svojim državljanima: 'Trenutačno je Hrvatska crvena. Ne preporučujemo putovanje u tu zemlju. Ako se vraćate iz Hrvatske, bez obzira na to jeste li cijepljeni ili ne, morate se testirati. Ili pak morate u karantenu'.

Ima li ograničenja za strance koji dolaze iz drugih zemalja?

Hrvatska, osim COVID potvrda, nema nikakva ograničenja. Dakle, bez obzira na to dolazite li iz zemlje Europske unije koja je u zelenom ili crvenom, s COVID potvrdom možete ući i to je dovoljno.

Što se tiče trećih zemlja, mora postojati razlog zašto netko ulazi u zemlju - turistički ili neki drugi. No, postoje i iznimke. Među njima su Srbija i BiH kojima razlog ne treba. Dovoljna je samo potvrda.

Kako Hrvatska stoji u usporedbi s drugim zemljama?

Što se tiče 14-dnevne incidencije, Hrvatska je na 201. mjestu. Tu su još i Grčka, Slovenija i Francuska s većom incidencijom od nas.

Španjolska, Njemačka i Italija epidemiološki stoje bolje od Hrvatske.

Zaključak svega jest da koronakarta sve više postaje indikator prisutnosti virusa, a sve manje kriterij za određivanje mjera prema nekoj drugoj državi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju